Odmiany marchwi – Paryska, Bolero, Major i inne
REKLAMA
REKLAMA
Paryska
Paryska marchew to specjalna odmiana o fantazyjnej, kulistej formie. Pozwala na przygotowanie apetycznie wyglądających i smacznych dań. Preferuje gleby lekkie. Proces blanszowania pozwala na zachowanie wyśmienitego smaku marchewki oraz jej naturalnego koloru.
REKLAMA
Bolero
Bolero to odmiana ceniona w całej Europie, jest odporna na wiele chorób i znakomicie nadaje się na przetwory i na soki. Korzenie są ciemnopomarańczowe, cylindryczne, lekko stożkowe i tępo zakończone. Odmiana średniowczesna.
Amsterdamska
Odmiana wczesna, do uprawy polowej i pod osłony. Korzeń walcowy, ciemnopomarańczowy i długi. Odmiana ta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, miąższ jest soczysty i kruchy. Wysiew wprost do gruntu od końca marca do początku czerwca.
Lenka
Jest to odmiana średniowczesna, nadająca się do przechowywania. Korzenie o zabarwieniu pomarańczowym i bardzo smacznym miąższu. Wysiew nasion od końca marca do końca maja.
Zobacz także: Marchew – uprawa
Perfekcja
Perfekcja to odmiana późna, wysiewa się ją na przełomie kwietnia i maja. Korzeń ma kształt walcowaty. Miąższ charakteryzuje się dużą zawartością suchej masy, karotenów i cukrów. Odmiana przeznaczona do jesiennego zbioru, pozwala się przechowywać do późnej wiosny.
Bejro
To późna odmiana , polecana zwłaszcza do bezpośredniego spożycia. Korzenie osiągają długość około 15 cm, są pomarańczowe, odporne na pękanie, kruche i soczyste, wcześnie się wybarwiają. Odmiana ta wymaga gleby lekkiej i żyznej.
Major
Major to odmiana średniopóźna. Korzenie mają kształt trapezowaty. Odmiana idealna do przetwórstwa i przechowywania, z małą tendencją do gromadzenia azotanów.
Merida
Średniowczesna, plenna odmiana w typie nantejskim, atrakcyjnej barwie wewnętrznej i zewnętrznej. Korzenie długie, cylindryczne, wyrównane, o gładkiej skórce. Nadaje się do mechanicznego zbioru. Może być przeznaczona do bezpośredniego spożycia i dla przetwórstwa i do przechowywania.
Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe
REKLAMA
REKLAMA