Odmiany jabłoni
REKLAMA
REKLAMA
Antonówka
Antonówka to stara odmiana wyhodowana w Rosji, która znakomicie zaaklimatyzowała się w naszym kraju. Jest to odmiana bardzo wytrzymała na mróz oraz cenna jako odmiana przemysłowa. Miąższ jest kruchy i kwaskowaty, znajduje zastosowanie przede wszystkim przy produkcji przetworów.
REKLAMA
Szara Reneta
Szara Reneta należy do najpopularniejszych odmian jabłoni. Jej owoce znakomicie nadają się na przetwory, są soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne.
Lobo
Odmiana bardzo często spotykana na sklepowych półkach. Jest to odmiana kanadyjska, charakteryzująca się ładnymi, dorodnymi, kruchymi i bardzo soczystymi owocami. Owoce nadają się do zbioru we wrześniu, najsmaczniejsze są od października do grudnia.
Królowa Renet
Jest to odmiana deserowa o soczystych, chrupiących owocach i delikatnie kwaskowym smaku. Owoce znakomicie nadają się do spożycia na surowo i w wypiekach.
Golden Delicious
Odmiana ta charakteryzuje się bardzo długim okresem przechowywania. Owoce najsmaczniejsze są od listopada do marca.
Koksa Pomarańczowa
Owoce tej odmiany zbieramy na przełomie września i października. Jest to angielska odmiana, odporna na mróz. Owoce najsmaczniejsze są w listopadzie i w grudniu, kiedy osiągają pełną dojrzałość.
Szampion
Ta deserowa odmiana powstała w wyniku skrzyżowania Golden Delicious i Koksy Pomarańczowej. Jest wrażliwa na mrozy. Szybko zaczyna owocować, a zbiór owoców następuje na przełomie września i października. Owoce odmiany Szampion są słodkie i wyjątkowo smaczne. Zaletą tej odmiany jest coroczne obfite owocowanie.
Jonagold
Jonagold to odmiana tolerancyjna, przystosowująca się do różnych warunków klimatycznych. Owoce tej odmiany są słodkie, lekko kwaskowe, najlepiej smakują od października do listopada.
Delikates
Delikates to odmiana polska, która popularna jest w całej Polsce. Owoce nadają się do zbioru w pierwszej połowie września, owoce są bardzo soczyste i pozostają takie do końca listopada.
Oliwka Żółta
Bardziej kojarzona pod nazwą "papierówka". Smacznymi, kwaskowatymi owocami tej odmiany możemy delektować się już w lipcu. Dojrzałość konsumpcyjna owoców tej odmiany trwa do połowy sierpnia, owoce nie są trwałe, nie nadają się do przechowywania.
REKLAMA
REKLAMA