Mały ogród warzywny. Wszystko, co trzeba wiedzieć
REKLAMA
REKLAMA
Gdzie zorganizować ogród warzywny?
Słoneczne miejsca, np. południowe ściany domu, są dobrym miejscem na uprawę pomidorów. Wszystkie warzywa, które lubią ciepło, będą się dobrze rozwijać w miejscach nasłonecznionych. Warzywa można również sadzić w skrzynkach lub dużych donicach. Warto wówczas sięgać po odmiany warzyw, które są stworzone do takiej uprawy.
REKLAMA
Zobacz także: Pomidory w ogrodzie – kolorowe odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Warzywa i kwiaty w ogrodzie warzywnym
Dysponując małym ogrodem często musimy zdecydować się albo na warzywa, albo na kwiaty. Jeżeli mamy mało miejsca możemy wybrać te warzywa, które z powodzeniem będą pełniły funkcję ozdobną w ogrodzie. Gdy ogród jest większy możemy sadzić zarówno kwiaty, jak i warzywa. Kwiaty, takie jak nagietki lub aksamitki, posadzone wśród warzyw, nie tylko ładnie wyglądają, lecz także poprawiają strukturę gleby. Dzięki temu warzywa lepiej rosną. W małym ogródku możemy zasadzić warzywa z odmian pnących – fasola, pomidory, groszek, ale również ogórki. Dzięki temu na niższych partiach mamy miejsce dla innych warzyw.
Zobacz także: Odmiany marchwi – Paryska, Bolero, Major i inne
Przygotowanie podłoża pod ogród warzywny
Podłoże pod warzywa należy odpowiednio spulchnić i wymieszać z dużą ilością kompostu. Ważne jest również podsypanie gleby organiczno-mineralnym nawozem. Na wyrównaną powierzchnię zaczynamy obsadzać warzywa. Jeśli chcemy stworzyć ogród warzywny, który będzie ładnie i efektownie wyglądał, możemy ułożyć sadzonki w geometrycznych wzorach. Kształt np. rombów możemy wyznaczyć za pomocą palików i sznurka. Tak wyznaczone części możemy przeznaczyć na inny rodzaj warzyw o różnej kolorystyce.
Zobacz także: Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?
Pielęgnacja małego ogrodu warzywnego
W małym ogrodzie warzywnym nie możemy zapomnieć o odpowiedniej pielęgnacji. Staranne usuwanie chwastów, sprawdzanie liści warzyw, podlewanie i spulchnianie ziemi to podstawowe czynności pielęgnacyjne. Należy też pamiętać, że warzywa są podatne na choroby. Jeżeli sprawdzanie roślin pod kątem szkodników i chorób nie będzie regularne, infekcje rozprzestrzenią się bardzo szybko.
Zobacz także: Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?
REKLAMA
REKLAMA