Groch – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Groch należy do roślin strączkowych. Owocem grochu jest strąk, który zawiera do 10 nasion. Poszczególną odmianę grochu łatwo rozpoznać po długości i kształcie strąka oraz wielkości i barwie nasion. Groch dzielimy na dwie grupy: cukrowe i łuskowe: o gładkim nasieniu i pomarszczonym nasieniu. Te ostatnie zawierają większą ilość cukru od gładkich, ale również są bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki klimatyczne. Dlatego nie zaleca się ich do wczesnego sadzenia.
REKLAMA
Właściwości zdrowotne
Groch zielony jest bardzo wartościowym warzywem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i do zrobienia przetworów. Posiada dużą wartość odżywczą, gdyż zawiera skrobię, cukry oraz białka. W grochu jest również spora dawka żelaza oraz witamin: A, B1, B2 i C. Po spasteryzowaniu, ilość witaminy C zmniejsza się o połowę.
Zobacz także: Pomidory – uprawa
Stanowisko
REKLAMA
Groch jest rośliną klimatu umiarkowanego. Woli miejsca nasłonecznione, a ciepła woda w okresie kwitnienia wpływa korzystnie na plon. Upały oraz susza przyspieszają dojrzewanie nasion, przy mniejszym plonie. Odporny na przymrozki (do -4 stopni), ale przy tak niskiej temperaturze należy szczególnie uważać na kwiaty – są mniej odporne i ulegają szybkiemu uszkodzeniu. Odmiana łuskowa o gładkich nasionach jest najbardziej odporna na chłody. Odmiana o pomarszczonych nasionach potrzebuje dostatecznie ogrzaną ziemię. W przeciwnym razie, wschodzi dużo gorzej.
Groch nie powinien być uprawiany po sobie, ani też po innych warzywach strączkowych. Sam w sobie jest doskonałym przedplonem dla innych warzyw wysadzanych na przełomie lipca i sierpnia (kalafior, kapusta pekińska, szpinak, kalarepa i inne).
Zobacz także: Kalafior w ogrodzie – uprawa
Podłoże
Groch nie jest rośliną wymagającą. Najkorzystniej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, przepuszczalnych i zasobnych w wapń. Gleby zakwaszone nie są dla grochu zbyt korzystne. Wzrost rośliny jest na nich dużo mniejszy.
Zobacz także: Zioła na wzdęcia – Borówka czernica, Kminek zwyczajny i Oregano
Wysiew
REKLAMA
Wysiew nasion grochu najlepiej rozpocząć, gdy wiosną rozmarznie ziemia. Najkorzystniejszą porą jest koniec marca i początek kwietnia. Im wcześniej zabierzemy się do pracy, tym będziemy mogli cieszyć się z większego plonu. Należy przy tym pamiętać, że odmiany o nasieniu pomarszczonym wysiewa się kilka dni (do nawet tygodni) później, niż gładkie. Nasiona te kiełkują dopiero przy temperaturze gleby powyżej 8˚C.
Na powierzchni 1 m2 można wysiać od 20 do 25 g nasion w rzędach oddalonych o 25–30 cm. Odległość między nasionami, w jednym rzędzie, powinna wynosić od 3 do 5 cm. Wszystkie odległości są zależne od wielkości nasion. Groch przykrywa się 4–5 cm warstwą ziemi.
Korzystnie jest również zabezpieczyć wysiany groch przed ptakami. W tym celu należy rozciągnąć nad zagonami cienkie sznurki, siatkę lub nawet firankę. Możemy równie dobrze użyć gałęzi, gdy mamy ich w ogrodzie pod dostatkiem.
Zobacz także: Cebula – uprawa
Nawożenie
W czasie przygotowania gleby lub krótko po wysiewie nasion stosuje się nawóz fosforowy i potasowy. W początkowym okresie wzrostu, groch potrzebuje również azotu. Gdy roślina ma 5 cm wysokości, należy dostarczyć jej azotu w postaci saletry.
Szkodniki i choroby
Rdza grochu to pojawienie się, wraz z końcem lata, żółtobrunatnego skupiska zarodników grzyba – rdzy. Z czasem powstają czarne skupiska zarodników. Żeby zapobiec chorobie należy: niszczyć resztki rośliny, unikać zbyt gęstego siewu i niszczyć chwasty – szczególnie wilczomlecz, na którym choroba powstaje pierwsza i przenosi się na groch.
Mączniak właściwy to występowanie na końcach pędów i na strąkach białego nalotu. Chore rośliny gorzej rosną, liście zamierają, a plon jest dużo mniejszy. Żeby zapobiec chorobie należy: bardzo dobrze przekopać ziemię w okresie jesiennym, zniszczyć resztki roślin oraz wcześnie i niezbyt gęsto wysiewać roślinę.
Zobacz także: Zioła na problemy ze snem – Lipa, Rumianek i Melisa
Zupa grochowa
Składniki:
35 dag łuskanego grochu
1 litr wody
włoszczyzna
20 dag wędzonki
cebula
ząbek czosnki
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
4 kromki ciemnego pieczywa
Przygotowanie:
Groch moczymy przez dwie godziny (można również pozostawić go na całą noc) w letniej wodzie. Po namoczeniu gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i litr wody. Miękki groch przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz i sól. Wędzonkę i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na małym ogniu. Gdy nabiorą złotego koloru, za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Z ciemnego pieczywa robimy grzanki i posypujemy porcję zupy.
Zobacz także: Ogórki w ogrodzie – uprawa
REKLAMA
REKLAMA