Ogórki w ogrodzie – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść ogórki?
Ogórki zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Zawierają bardzo dużo wody (98,8%), dlatego warto je spożywać latem, kiedy nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na płyny. Ogórkom przypisuje się właściwości regulujące pracę serca, wątroby i nerek. Zarówno świeże, jak i konserwowe ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw, ponieważ stymulują wytwarzanie soków żołądkowych. Kiszone ogórki są bogate w witaminę C, która jest wytwarzana przez bakterie w procesie kiszenia.
REKLAMA
Stanowisko
Najlepiej uprawiać ogórki w miejscu ciepłym słonecznym i zacisznym (wskazana jest południowa strona ogrodu). Rośliny te mają wysokie wymagania cieplne, giną poniżej 2°C, a do wykiełkowania potrzebują temperatury minimum 12°C. Optymalna temperatura do rozwoju to około 25 °C. Ogórki można osłonić od wiatru siejąc równolegle rzędy sałaty lub kalarepy.
Podłoże
Najkorzystniejszym podłożem pod uprawę ogórków jest gleba ciepła i żyzna, bogata w próchnicę. Ogórki wymagają obojętnego pH gleby. Na glebach ciężkich, mokrych i nieprzewiewnych uprawa ogórka nie udaje się.
Ogórków nie należy uprawiać na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata.
Wysiew
Nasiona wysiewa się bezpośrednio do ziemi w drugiej połowie maja, gdy gleba jest odpowiednio ciepła i nie występują nocne przymrozki. Istnieją dwa sposoby siewu ogórków: gniazdowy i rzędowy.
Zobacz także: Marchew – uprawa
REKLAMA
Siew gniazdowy
Nasiona wysiewamy co 30 cm, wkładając po kilka nasion. Najlepiej jeśli dwa rzędy znajdują sie w odległości 60 cm od siebie, a potem następuje przerwa 120 cm i znów dwa rzędy bliżej siebie. Po siewie glebę należy podlewać, warto dodatkowo przykryć ją folią, co zapewni nieco wyższą temperaturę. Po wytworzeniu pierwszej pary liści usuwamy część roślin tak, aby zostało 5–7 siewek na długości metra.
Siew rzędowy
W tym przypadku nasiona sieje się gęściej, bo co 5 cm. Przy siewie rzędowym również dwa rzędy powinny znajdować się w odstępach 60 cm, potem przerwa 120 cm i dwa następne rzędy po 60 cm. Po wysianiu glebę podlewamy i przykrywamy folią. Po wytworzeniu pierwszej pary liści rośliny przerywamy, tak aby na długości metra pozostało 5–7 siewek.
Nawożenie
Przygotowując się do uprawy ogórków, warto ziemię użyźnić obornikiem. Ogórki mają wysokie zapotrzebowanie na fosfor, dlatego też dobrze jest przed wysianiem zasilić glebę nawozem azotowym, fosforowym i potasowym w dawce po 300 g nawozów.
Podlewanie
Ogórki do prawidłowego rozwoju potrzebują dużo wody, dlatego trzeba dbać o regularne i obfite nawadnianie, zwłaszcza w okresie suszy. Jedynie na początku wzrostu rośliny nie należy jej zbyt mocno i często podlewać. Szczególnie istotne jest nawadnianie w okresie kwitnienia i tworzenia owocu.
Szkodniki i choroby
Szkodnikiem najczęściej atakującym ogórki jest mączniak rzekomy.
Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?
Pielęgnacja
Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie ogórków to nawadnianie i zbieranie na bieżąco dojrzałych okazów. Chcąc zapewnić rosnącym ogórkom jeszcze lepsze warunki, możne je uprawiać na podwyższonych zagonach. Na całej długości zagonu przewidzianego pod uprawę kopiemy rów o szerokości 50 cm i głębokości około 15 cm. Rów ten wypełniamy obornikiem i przykrywamy wykopaną glebą. Tak utworzony wał powinien wystawać około 15–20 cm ponad powierzchnię gruntu.
Chłodnik ogórkowy z czosnkiem
Składniki:
10 dag ogórka zielonego
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
100 ml mleka
6 łyżek jogurtu
łyżka białego wina
sok z cytryny
sól ziołowa
koperek do posypania
Przygotowanie:
Czosnek należy rozgnieść, cebulkę posiekać i połączyć z czosnkiem. W drugim pojemniku wymieszać mleko, jogurt i wino. Potem dodać pastę czosnkowo-cebulową. Ogórki zetrzeć na tarce, zostawić kilka plasterków do dekoracji. Na koniec zupę przyprawić sokiem z cytryny, solą ziołową i posypać koperkiem. Przed podaniem schłodzić.
REKLAMA
REKLAMA