Ziemniaki w ogrodzie – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki wbrew powszechnej opinii wcale nie są tuczące. Są za to bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B (B1, B3, B6). Z ziemniakami dostarczymy organizmowi również ważnych mikroelementów.
REKLAMA
Stanowisko
Najlepsze pod uprawę ziemniaków są stanowiska słoneczne.
Zobacz także: Cebula – uprawa
Podłoże
Ziemniaki powinno się uprawiać na glebach lekkich i średnio ciężkich.
Nawożenie
Warto podłoże wzbogacić kompostem lub obornikiem.
Podlewanie
Jeżeli uprawiamy ziemniaki na niewielkiej grządce, możemy podlewać je zawsze wtedy, gdy z powodu niewielkich opadów deszczu mają za sucho.
Rozmnażanie
Sadzonki robimy z ubiegłorocznych ziemniaków, które sadzimy w odstępach około 30 cm, na głębokości 10 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić około pół metra. Można użyć ręcznej sadzarki do ziemniaków, która pozwala uzyskać dołek o odpowiedniej dla ziemniaka wielkości.
Zobacz także: Pomidory – uprawa
Szkodniki i choroby
Najpowszechniejszym szkodnikiem, jaki może utrudniać uprawę ziemniaków, jest stonka ziemniaczana. Pojawia się ona podczas kwitnienia roślin i żeruje na liściach ziemniaka całkowicie je zjadając. Równie niebezpieczną chorobą jest zaraza ziemniaczana, która objawia się brązowymi plamami na wierzchniej stronie liści oraz białym nalotem na stronie spodniej. Efektem końcowym jest gnicie łodyg i korzeni. Chore rośliny należy usunąć z plantacji i spalić.
Pielęgnacja
Najważniejsze w uprawie ziemniaków jest usuwanie chwastów, szkodników i chorych okazów z plantacji.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Składniki:
8 dużych ziemniaków
25 dag pieczarek
1 cebula
1 pomidor
2 łyżki masła
szczypiorek
5 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, a pieczarki i cebulę drobno pokroić i udusić do miękkości na maśle. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i pieczarek pod koniec duszenia. Dodajemy posiekany szczypiorek. Ziemniakom z góry i z dołu ścinamy cienki plaster (tak, aby ziemniak stał), a większą część ziemniaka wydrążamy łyżeczką. Powstałe otwory wypełniamy farszem pieczarkowym, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku do roztopienia się sera.
REKLAMA
REKLAMA