Cukinia – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Stanowi cenne źródło witamin (B1, B2, C i PP). W cukinii jest również wapń i potas, który jest szczególnie ważny latem, kiedy tracimy go podczas pocenia się. Ponadto cukinia jest źródłem beta-karotenu, który w połączeniu z tłuszczami przekształca się w przyswajalną dla ludzkiego organizmu witaminę A. Cukinia ma właściwości odtruwające, jest lekkostrawna i ma zbawienny wpływ na procesy trawienia. Jest idealna dla osób cierpiących na zgagę, nadkwaśność i dolegliwości refluksowe.
REKLAMA
Stanowisko
Pod uprawę cukinii najlepiej wybrać stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.
Zobacz także: Pomidory – uprawa
Podłoże
Najlepiej uprawiać cukinię na glebie żyznej, próchniczej i przepuszczalnej, ale można także w mniej sprzyjających warunkach i również obficie zaowocuje. Przedplonem (roślina, która wcześniej rosła w tym miejscu) dla cukinii może być każde warzywo z wyjątkiem dyniowatych.
Wysiew
Nasiona cukinii należy wysiewać wprost do gruntu w połowie maja. Nasiona siejemy gniazdowo (po 2–3 sztuki) w dołku o głębokości około 4 cm. Gdy siewki wzejdą, usuwamy słabe, pozostawiając tylko tę najsilniejszą. Cukinię można uprawiać również w donicach.
Nawożenie
Aby dostarczyć cukinii wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto jesienią na planowanej pod uprawę grządce zastosować obornik.
Podlewanie
Cukinia charakteryzuje się dużym zapotrzebowaniem na wodę, dlatego należy zadbać o regularne nawadnianie grządek. Warto także wyściółkować ziemię czarną folią, co pomoże utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża.
Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?
Pielęgnacja
Pielęgnacja cukinii polega na odchwaszczaniu i podlewaniu. Można także stosować nawóz wieloskładnikowy – pierwsze zasilanie nawozem stosujemy po pojawieniu się kwiatów, następne - po każdym zbiorze owoców.
Przechowywanie
Najlepiej przechowywać cukinie starsze, o długości około 25 cm. Cukinie przechowujemy owinięte w folię w temperaturze 6–10 0C.
Placki z cukinii a'la ziemniaczane
Składniki:
cukinia
cebula
sól
pieprz
czosnek
1–2łyżki mąki kukurydzianej
mąka pszenna
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, wymieszać razem i doprawić. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i odrobinę mąki pszennej dla nadania odpowiedniej konsystencji. Starannie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.