REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Redakcja Dom
Kalafior    Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
<b>Kalafior</b> <br> Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?
1 <b>Groch</b> <br> Groch zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Dostarcza też naszemu organizmowi takie składniki jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Groch neutralizuje wolne rodniki w organizmie, zmniejsza to ryzyko uszkodzenia żył, a także redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu.
Fotolia
2 <b>Czosnek</b> <br> Czosnek od dawna uważa się za warzywo, które przyspiesza spalanie tłuszczów, a także zwalcza infekcje. Czosnek zawiera wiele związków o działaniu przeciwnowotworowym, wzmaga system odpornościowy oraz wspomaga odkaszlanie i oddychanie w czasie przeziębienia. Czosnek zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów w krwi, a także chroni przed zawałami serca i wylewami. Już dwa ząbki czosnku dziennie pomagają nam zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Fotolia
3 <b>Szparagi</b> <br> Szparagi pobudzają pracę nerek. Ponadto mają właściwości przeczyszczające i moczopędne, to dzięki nim szybciej pozbywamy się szkodliwych toksyn z naszego organizmu. Szparagi są tak nisko kaloryczne i mają tak wiele witamin, że można je jeść na okrągło bez obawy, że utyjemy.
4 <b>Pomidory</b> <br> Pomidory zawierają witaminę C, która chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran i uczestniczy w neutralizacji trucizn, ponadto jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, jest nawet znacznie lepiej przyswajany przez organizm z przetworów pomidorowych, niż surowych. Osoby, które spożywają duże ilości pomidorów rzadziej chorują na niektóre rodzaje nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego, żołądka, jelita grubego, a także dwunastnicy.
Fotolia
5 <b>Soja</b> <br> Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, pierwiastki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiega zaparciom, dlatego też powinny ją stosować osoby będące na diecie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres.
6 <b>Soczewica</b> <br> Soczewica ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, skrobię oraz składniki mineralne i witaminy. Jedzenie soczewicy wzmacnia układ krwionośny i jest odpowiedzialne za tworzenie czerwonych krwinek, podnosi poziom hemoglobiny i jest szczególnie zalecane w diecie małych dzieci.
7 <b>Fasola</b> <br> Fasola ma wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa. Posiadająca dużą zawartość białka (więcej niż wołowina) jest także bogata w wiele cennych związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Jedzenie fasoli poleca się przede wszystkim tym osobom, które ciężko pracują, zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
8 <b>Natka pietruszki</b> <br> Natka pietruszki posiada wiele cennych witamin i minerałów. Bogata w magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, C przyspiesza przemianę materii oraz poprawia trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, a także poprawia działanie wątroby. Już jedna łyżka drobno pokrojonych liści pietruszki dostarcza organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natka pietruszki hamuje też rozwój pomarańczowej skórki.
9 <b>Brokuł</b> <br> Brokuły mają szczególnie dużą zawartość witaminy C i innych substancji o działaniu przeciwrakowym. Ponadto, zawierają spore ilości błonnika oraz są bogatym źródłem potasu i wapnia.
Fotolia
10 <b>Jarmuż</b> <br> Jarmuż jest bogaty w witaminę C, K, wapń, ma także właściwości przeciwzapalne oraz zawiera silne przeciwutleniacze. Ze względu na dużą zawartość żelaza, szczególnie polecany jest osobom, które mają problemy z jego niedoborem.
11 <b>Buraki ćwikłowe</b> <br> Buraki są silnie zasadotwórcze, oznacza to, że są bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Posiadają też wiele związków pełniących ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Składniki zawarte w burakach stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwas glutaminowy zawarty w burakach to jedno z niewielu źródeł energii dla mózgu, które uczestniczy również w powstawaniu soku żołądkowego. Burak jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g znajduje się tylko 38 kcal.
12 <b>Szpinak</b> <br> Szpinak ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy ma właściwości antynowotworowe, a także chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogatym źródłem magnezu, które w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak ma także właściwości uspokajające, dzięki którym obniża podatność na stres.
13 <b>Marchewka</b> <br> Marchew jest świetnym źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Marchew zawiera także β-karoten oraz prowitaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, oznacza to, że mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz te, które nie chcą przytyć.
Fotolia
14 <b>Kapusta</b> <br> Wg przeprowadzonych badań osoby, które często jedzą surówki z kapusty, rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego.
Fotolia
15 <b>Brukselka</b> <br> Brukselka to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych witamin takich jak: K, C, A, B6, B9 i B1, a także takie pierwiastki jak: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor i fosfor. Brukselka bogata jest również w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.
16 <b>Cebula</b> <br> Cebula świetnie sprawdza się w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, rozrzedza krew, a także hamuje powstawanie skrzepów. Związki siarki zawarte w cebuli mają działanie bakteriobójcze i są pomocne w leczeniu infekcji, to one odpowiadają m.im. za jej ostry zapach i smak.
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Nieruchomości
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ile kosztuje trzypokojowe mieszkanie od dewelopera?

Ile trzeba mieć na trzypokojowe mieszkania od dewelopera? Gdzie kupimy najtaniej, a gdzie nieruchomości są najdroższe? W jakich przypadkach można liczyć na rabat? 

Palenie drewnem kawałkowym się opłaca. Piece, kominki i inne nowoczesne urządzenia zduńskie tanio i efektywnie ogrzewają mieszkania

Drewno kawałkowe należy do odnawialnych źródeł energii (OZE), co czyni je jednym z bardziej ekologicznych i przyjaznych środowisku paliw. Urządzenia zduńskie, w których można palić drewnem (takie jak piece, kominki, kuchnie kaflowe czy piece akumulacyjne) od lat cieszą się uznaniem, a ich zastosowanie we współczesnym budownictwie stale rośnie. Nowoczesne zduństwo to harmonijne połączenie tradycyjnych metod rzemieślniczych z innowacyjnymi technologiami oraz współczesnymi materiałami. Takie podejście oferuje liczne zalety, dzięki którym cieszy się coraz większym uznaniem we współczesnym świecie. Jakie są główne zalety tych urządzeń oraz ich rola w świetle wymagań technicznych WT2021? 

Wynajem krótkoterminowy w Polsce - jakie zmiany czekają najemców i wynajmujących. Jakie ograniczenia stosuje się w Europie?

Najem krótkoterminowy stał się w ostatnich latach jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi rynku nieruchomości. Branża mierzy się jednak z różnymi wyzwaniami, a pomysły ich rozwiązania wywołują falę komentarzy – choćby ostatnio wokół wypowiedzi Pani Minister Katarzyny Pełczyńskiej-Nałęcz związanej z potrzebami wprowadzenia zmian w tym obszarze.

Czy ziemię rolną może kupić tylko rolnik?

Czy ziemię rolną może kupić tylko rolnik? Kto może kupić ziemię rolną? Jakich formalności należy dopełnić? Czy na ziemi rolnej można wybudować dom? 

REKLAMA

Umowa kredytowa w dolarach lub euro. Czy można ją unieważnić?

Jeśli mówimy o kredytach w obcej walucie, to najczęściej myślimy o kredytach frankowych. Ale jest wielu kredytobiorców, którzy zaciągnęli kredyty indeksowane lub denominowane do innych walut, takich jak dolar amerykański czy euro. Oni również mogą dochodzić swoich praw na drodze sądowej i m.in. domagać się ustalenia nieważności swoich umów kredytowych.

Jeżeli nie dopełnisz tych obowiązków, w przypadku pożaru, ubezpieczyciel nie wypłaci Ci odszkodowania. Obowiązek cyklicznych przeglądów kominiarskich i czyszczenia przewodów kominowych

Na każdym właścicielu i zarządcy nieruchomości ciąży obowiązek cyklicznych przeglądów kominiarskich oraz czyszczenia przewodów kominowych dymowych, spalinowych i wentylacyjnych. Niedopełnienie powyższych obowiązków to nie tylko ryzyko mandatu, ale również zagrożenie dla życia mieszkańców budynku oraz ryzyko utraty całego dobytku, w przypadku dojścia do pożaru spowodowanego niewłaściwym stanem technicznym przewodów kominowych. 

Wojna nerwów między sprzedającymi a kupującymi mieszkania przybiera na sile. A co z cenami, czy wskutek tego mocno ruszą w dół

Sprzedaż mieszkań na rynku wtórnym spada wolniej niż na rynku deweloperskim. Klienci wolą mieszkanie gotowe do zamieszkania, najlepiej z garażem. Ale i tu trwa wojna nerwów – między chcącymi sprzedać nieruhomoć szybko a stawiającymi na kupno po jak najniższej cenie.

Studenci z zagranicy ratują rynek najmu mieszkań w wielu miastach, zwłaszcza w tych, które niekoniecznie są metropoliami

Wzrost liczby studentów z innych krajów sprawił, że łączna liczba osób studiujących w Polsce przestała spadać. Dane GUS potwierdzają, że wzrost udziału zagranicznych studentów jest bardzo widoczny. W niektórych województwach stanowią oni ponad 10% wszystkich studiujących. 

REKLAMA

Budownictwo: rok 2024 jednym z najtrudniejszych od 20 lat

Budownictwo wyhamowało. Rok 2024 jest jednym z najtrudniejszych dla branży od 20 lat. Co jest powodem kryzysu i z jakich rozwiązań można skorzystać? Jak przyczynił się do tego problem z kredytem na start?

Nadchodzi dobry czas na kupno mieszkania w atrakcyjnej cenie, jeszcze przed końcem 2024 roku

Teraz to kupujący będą częściej rozdawać karty i mocniej negocjować cenę, wynika z prognoz ekspertów rynku nieruchomości dotyczących czwartego kwartału 2024 roku. Do końca roku liczba ogłoszeń powinna jeszcze wzrosnąć, co daje więcej szans na zakup atrakcyjnego cenowo i lokalizacyjnie mieszkania.

REKLAMA