REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Redakcja Dom
Kalafior    Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
<b>Kalafior</b> <br> Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?
1 <b>Groch</b> <br> Groch zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Dostarcza też naszemu organizmowi takie składniki jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Groch neutralizuje wolne rodniki w organizmie, zmniejsza to ryzyko uszkodzenia żył, a także redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu.
Fotolia
2 <b>Czosnek</b> <br> Czosnek od dawna uważa się za warzywo, które przyspiesza spalanie tłuszczów, a także zwalcza infekcje. Czosnek zawiera wiele związków o działaniu przeciwnowotworowym, wzmaga system odpornościowy oraz wspomaga odkaszlanie i oddychanie w czasie przeziębienia. Czosnek zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów w krwi, a także chroni przed zawałami serca i wylewami. Już dwa ząbki czosnku dziennie pomagają nam zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Fotolia
3 <b>Szparagi</b> <br> Szparagi pobudzają pracę nerek. Ponadto mają właściwości przeczyszczające i moczopędne, to dzięki nim szybciej pozbywamy się szkodliwych toksyn z naszego organizmu. Szparagi są tak nisko kaloryczne i mają tak wiele witamin, że można je jeść na okrągło bez obawy, że utyjemy.
4 <b>Pomidory</b> <br> Pomidory zawierają witaminę C, która chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran i uczestniczy w neutralizacji trucizn, ponadto jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, jest nawet znacznie lepiej przyswajany przez organizm z przetworów pomidorowych, niż surowych. Osoby, które spożywają duże ilości pomidorów rzadziej chorują na niektóre rodzaje nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego, żołądka, jelita grubego, a także dwunastnicy.
Fotolia
5 <b>Soja</b> <br> Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, pierwiastki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiega zaparciom, dlatego też powinny ją stosować osoby będące na diecie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres.
6 <b>Soczewica</b> <br> Soczewica ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, skrobię oraz składniki mineralne i witaminy. Jedzenie soczewicy wzmacnia układ krwionośny i jest odpowiedzialne za tworzenie czerwonych krwinek, podnosi poziom hemoglobiny i jest szczególnie zalecane w diecie małych dzieci.
7 <b>Fasola</b> <br> Fasola ma wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa. Posiadająca dużą zawartość białka (więcej niż wołowina) jest także bogata w wiele cennych związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Jedzenie fasoli poleca się przede wszystkim tym osobom, które ciężko pracują, zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
8 <b>Natka pietruszki</b> <br> Natka pietruszki posiada wiele cennych witamin i minerałów. Bogata w magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, C przyspiesza przemianę materii oraz poprawia trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, a także poprawia działanie wątroby. Już jedna łyżka drobno pokrojonych liści pietruszki dostarcza organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natka pietruszki hamuje też rozwój pomarańczowej skórki.
9 <b>Brokuł</b> <br> Brokuły mają szczególnie dużą zawartość witaminy C i innych substancji o działaniu przeciwrakowym. Ponadto, zawierają spore ilości błonnika oraz są bogatym źródłem potasu i wapnia.
Fotolia
10 <b>Jarmuż</b> <br> Jarmuż jest bogaty w witaminę C, K, wapń, ma także właściwości przeciwzapalne oraz zawiera silne przeciwutleniacze. Ze względu na dużą zawartość żelaza, szczególnie polecany jest osobom, które mają problemy z jego niedoborem.
11 <b>Buraki ćwikłowe</b> <br> Buraki są silnie zasadotwórcze, oznacza to, że są bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Posiadają też wiele związków pełniących ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Składniki zawarte w burakach stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwas glutaminowy zawarty w burakach to jedno z niewielu źródeł energii dla mózgu, które uczestniczy również w powstawaniu soku żołądkowego. Burak jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g znajduje się tylko 38 kcal.
12 <b>Szpinak</b> <br> Szpinak ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy ma właściwości antynowotworowe, a także chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogatym źródłem magnezu, które w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak ma także właściwości uspokajające, dzięki którym obniża podatność na stres.
13 <b>Marchewka</b> <br> Marchew jest świetnym źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Marchew zawiera także β-karoten oraz prowitaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, oznacza to, że mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz te, które nie chcą przytyć.
Fotolia
14 <b>Kapusta</b> <br> Wg przeprowadzonych badań osoby, które często jedzą surówki z kapusty, rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego.
Fotolia
15 <b>Brukselka</b> <br> Brukselka to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych witamin takich jak: K, C, A, B6, B9 i B1, a także takie pierwiastki jak: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor i fosfor. Brukselka bogata jest również w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.
16 <b>Cebula</b> <br> Cebula świetnie sprawdza się w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, rozrzedza krew, a także hamuje powstawanie skrzepów. Związki siarki zawarte w cebuli mają działanie bakteriobójcze i są pomocne w leczeniu infekcji, to one odpowiadają m.im. za jej ostry zapach i smak.
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Nieruchomości
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ile trzeba zapłacić za kawalerkę od dewelopera?

Ile trzeba zapłacić za kawalerkę od dewelopera? W jakich metrażach sprzedawane są kawalerki? Gdzie można upić najtaniej? 

Podwyższają ceny nieruchomości: „Proszę dopisać w ogłoszeniu, że mój dom jest położony w miejscu, gdzie nie było powodzi”.

Jak powódź wpłynie na rynki nieruchomości? Z pewnością sprzedaż zalanych domów i mieszkań przez najbliższe lata będzie trudna. Jakie są prognozy dla lokalnych rynków nieruchomości na terenach poszkodowanych przez powódź? 

Kiedy zaczyna się sezon grzewczy? Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu?

Niektórzy ucieszyli się już z ciepłych kaloryferów, inni na sezon grzewczy muszą jeszcze chwilę zaczekać. Jak się dobrze przygotować? Jak zadbać o temperaturę w domu? 

Jesienne i zimowe obowiązki zarządców nieruchomości

Tam gdzie jedni udają się na odpoczynek po intensywnym sezonie, inni zaczynają wytężoną pracę. W tej drugiej grupie są firmy zajmujące się zarządzaniem nieruchomościami. Zakres wykonywanych prac wykonywanych przez zarządcę zależy w dużej mierze od warunków pogodowych. Warto również z wyprzedzeniem przygotować narzędzia i rozplanować prace tak, żeby niespodziewana zmiana pogody nikogo nie zaskoczyła. 

REKLAMA

Problem deficytu mieszkań w naszym kraju rozwiążą pustostany?

Czy zasiedlanie pustostanów może być rozwiązaniem na deficyt mieszkań w Polsce? Skąd tak duża liczba mieszkań niezamieszkanych?

Własne mieszkanie. Czekać na rządowe dopłaty czy kupić już teraz?

Czy przyszli nabywcy mieszkań wstrzymują się w decyzją o zakupie, czekając na rządowe dopłaty w programie Na start? Czy rośnie liczba osób kupujących za gotówkę. Czy deweloperzy zaobserwowali wzrost liczby rezerwacji?

Warto zainwestować w termomodernizację domu nie tylko ze względu na niższe rachunki

Ocieplone domy i mieszkania w budynku po termomodernizacji szybciej znajdują nabywców i najczęściej osiągają też wyższą cenę – przyznają zapytani w sondzie przeprowadzonej przez portal GetHome.pl pośrednicy w obrocie nieruchomościami.

Rośnie drzewo z tysiącletniego nasiona znalezionego przez archeologów. To wymarły gatunek. Ma związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych

Międzynarodowy zespół naukowców wyhodował drzewo z tysiącletniego nasiona, znalezionego podczas wykopalisk archeologicznych. Badacze uważają, że to wymarły gatunek rośliny, o której leczniczych właściwościach wspominano w Biblii. Roślina ta zawiera m.in. związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych

REKLAMA

Czy można było zapobiec powodzi? Jedną z głównych przyczyn rosnących szkód jest zabudowa terenów zagrożonych powodzią

To już trzecia tak duża i tragiczna w skutkach powódź w ciągu niespełna 30 lat. Po poprzednich dwóch podejmowano działania, które miały zapobiec kolejnej. Eksperci portalu GetHome.pl sprawdzili, jak wyglądało to w praktyce na podstawie… statystyk budowlanych.

Sprzedając dom lub mieszkanie, można stracić własność i nie otrzymać od nabywcy ani grosza. Akt notarialny przed tym nie zabezpiecza. Jak więc to zrobić?

Nie każdy jest świadomy, że dokonując sprzedaży mieszkania czy domu u notariusza, można nabawić się nie lada problemów, jeżeli nie zadba się o jeden mały szczegół transakcji – moment zapłaty ceny przez nabywcę nieruchomości. W jaki sposób przeprowadzić transakcję kupna-sprzedaży nieruchomości, aby pod względem uzyskania zapłaty ceny za zbywaną nieruchomość – była ona w pełni bezpieczna dla sprzedającego? 

REKLAMA