REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Redakcja Dom
Kalafior    Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
<b>Kalafior</b> <br> Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?
1 <b>Groch</b> <br> Groch zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Dostarcza też naszemu organizmowi takie składniki jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Groch neutralizuje wolne rodniki w organizmie, zmniejsza to ryzyko uszkodzenia żył, a także redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu.
Fotolia
2 <b>Czosnek</b> <br> Czosnek od dawna uważa się za warzywo, które przyspiesza spalanie tłuszczów, a także zwalcza infekcje. Czosnek zawiera wiele związków o działaniu przeciwnowotworowym, wzmaga system odpornościowy oraz wspomaga odkaszlanie i oddychanie w czasie przeziębienia. Czosnek zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów w krwi, a także chroni przed zawałami serca i wylewami. Już dwa ząbki czosnku dziennie pomagają nam zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Fotolia
3 <b>Szparagi</b> <br> Szparagi pobudzają pracę nerek. Ponadto mają właściwości przeczyszczające i moczopędne, to dzięki nim szybciej pozbywamy się szkodliwych toksyn z naszego organizmu. Szparagi są tak nisko kaloryczne i mają tak wiele witamin, że można je jeść na okrągło bez obawy, że utyjemy.
4 <b>Pomidory</b> <br> Pomidory zawierają witaminę C, która chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran i uczestniczy w neutralizacji trucizn, ponadto jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, jest nawet znacznie lepiej przyswajany przez organizm z przetworów pomidorowych, niż surowych. Osoby, które spożywają duże ilości pomidorów rzadziej chorują na niektóre rodzaje nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego, żołądka, jelita grubego, a także dwunastnicy.
Fotolia
5 <b>Soja</b> <br> Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, pierwiastki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiega zaparciom, dlatego też powinny ją stosować osoby będące na diecie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres.
6 <b>Soczewica</b> <br> Soczewica ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, skrobię oraz składniki mineralne i witaminy. Jedzenie soczewicy wzmacnia układ krwionośny i jest odpowiedzialne za tworzenie czerwonych krwinek, podnosi poziom hemoglobiny i jest szczególnie zalecane w diecie małych dzieci.
7 <b>Fasola</b> <br> Fasola ma wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa. Posiadająca dużą zawartość białka (więcej niż wołowina) jest także bogata w wiele cennych związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Jedzenie fasoli poleca się przede wszystkim tym osobom, które ciężko pracują, zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
8 <b>Natka pietruszki</b> <br> Natka pietruszki posiada wiele cennych witamin i minerałów. Bogata w magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, C przyspiesza przemianę materii oraz poprawia trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, a także poprawia działanie wątroby. Już jedna łyżka drobno pokrojonych liści pietruszki dostarcza organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natka pietruszki hamuje też rozwój pomarańczowej skórki.
9 <b>Brokuł</b> <br> Brokuły mają szczególnie dużą zawartość witaminy C i innych substancji o działaniu przeciwrakowym. Ponadto, zawierają spore ilości błonnika oraz są bogatym źródłem potasu i wapnia.
Fotolia
10 <b>Jarmuż</b> <br> Jarmuż jest bogaty w witaminę C, K, wapń, ma także właściwości przeciwzapalne oraz zawiera silne przeciwutleniacze. Ze względu na dużą zawartość żelaza, szczególnie polecany jest osobom, które mają problemy z jego niedoborem.
11 <b>Buraki ćwikłowe</b> <br> Buraki są silnie zasadotwórcze, oznacza to, że są bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Posiadają też wiele związków pełniących ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Składniki zawarte w burakach stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwas glutaminowy zawarty w burakach to jedno z niewielu źródeł energii dla mózgu, które uczestniczy również w powstawaniu soku żołądkowego. Burak jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g znajduje się tylko 38 kcal.
12 <b>Szpinak</b> <br> Szpinak ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy ma właściwości antynowotworowe, a także chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogatym źródłem magnezu, które w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak ma także właściwości uspokajające, dzięki którym obniża podatność na stres.
13 <b>Marchewka</b> <br> Marchew jest świetnym źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Marchew zawiera także β-karoten oraz prowitaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, oznacza to, że mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz te, które nie chcą przytyć.
Fotolia
14 <b>Kapusta</b> <br> Wg przeprowadzonych badań osoby, które często jedzą surówki z kapusty, rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego.
Fotolia
15 <b>Brukselka</b> <br> Brukselka to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych witamin takich jak: K, C, A, B6, B9 i B1, a także takie pierwiastki jak: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor i fosfor. Brukselka bogata jest również w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.
16 <b>Cebula</b> <br> Cebula świetnie sprawdza się w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, rozrzedza krew, a także hamuje powstawanie skrzepów. Związki siarki zawarte w cebuli mają działanie bakteriobójcze i są pomocne w leczeniu infekcji, to one odpowiadają m.im. za jej ostry zapach i smak.
Zapisz się na newsletter
Szukasz mieszkania, budujesz dom, remontujesz? Chcesz wiedzieć jak pielęgnować ogród albo jak oszczędnie ogrzewać swoją nieruchomość? Zapisz się na nasz newsletter i zyskaj dostęp do praktycznych wskazówek oraz najnowszych ofert na rynku!
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Nieruchomości
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Nowe inwestycje mieszkaniowe a relacje sąsiedzkie. Co ułatwia integrację?

Jakie rozwiązania infrastrukturalne sprzyjające budowaniu relacji międzyludzkich i integracji mieszkańców pojawiają się we współczesnych projektach deweloperskich? Jakie kierunki dominują w aranżacji nowych inwestycji? Które z wdrażanych koncepcji okazują się najbardziej efektywne? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl

Cena 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za II kwartał 2025 r. [Komunikat GUS]

Prezes Głównego Urzędu Statystycznego wydał 25 sierpnia 2025 r. komunikat w sprawie ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za II kwartał 2025 r. Komunikat zostanie ogłoszony w Dzienniku Urzędowym GUS.

Co oznacza zasiedzenie nieruchomości w dobrej wierze?

Dobra i zła wiara są podstawowymi pojęciami w sprawach o zasiedzenie. Na czym polega zasiedzenie nieruchomości w dobrej wierze? Jakie aktualnie obowiązują terminy zasiedzenia?

Czy użyczenie mieszkania trzeba opodatkować?

W praktyce często zdarza się, iż użyczamy bezpłatnie mieszkanie naszemu rodzeństwu, kuzynom czy znajomym. Jak na te sytuacje patrzy skarbówka? Niuanse umowy użyczenia wyjaśnia Monika Piątkowska, doradca podatkowy w e-pity.pl i fillup.pl.

REKLAMA

Budujesz, remontujesz, rozbudowujesz? Sprawdź, czy potrzebujesz ubezpieczenia

Rosnące ceny materiałów i wartość nieruchomości sprawiają, że coraz częściej decydujemy się na ubezpieczenie już na etapie budowy, remontu czy rozbudowy. Dobrze dobrana polisa pozwala zabezpieczyć majątek przed nieprzewidzianymi zdarzeniami i stratami finansowymi.

Ubezpieczasz dom? Sprawdź, czego unikać i na co zwrócić uwagę

Ulewne deszcze, awaria instalacji elektrycznej, pęknięcie rury czy włamanie - to zdarzenia, które mogą przydarzyć się każdemu właścicielowi domu lub mieszkania. Choć nie da się ich przewidzieć, warto wcześniej pomyśleć o ich skutkach. Ubezpieczenie nieruchomości nie jest wyłącznie formalnością przy kredycie, ale może pomóc w pokryciu strat i naprawie szkód.

Będziemy budować ze słomy i konopi? Nowe, roślinne materiały budowlane jako przyszłość budownictwa?

Na Wydziale Leśnym i Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu trwają badania nad nowymi, roślinnymi materiałami budowlanymi. Ogromny potencjał odkryto w słomie i konopiach. Czy to przyszłość budownictwa?

Czy sztuczna inteligencja odbierze pracę agentom nieruchomości?

Rynek pośrednictwa nieruchomości w Polsce znajduje się nadal w fazie rozwoju, a brak obowiązku posiadania licencji wprowadzony ustawą deregulacyjną już ponad 10 lat temu z pewnością mógł mieć wpływ na gorszą jakość usług i postrzeganie zawodu agenta nieruchomości przez konsumenta. Czy AI zabierze im pracę?

REKLAMA

Niższe stopy procentowe. Czy Polacy ruszyli po mieszkania?

Czy ostatnia obniżka stóp procentowych wpłynęła na zwiększone zainteresowanie rynkiem mieszkaniowym? Czy deweloperzy odnotowują więcej rezerwacji? Jakie nieruchomości dostępne są dziś w cenie 477 tys. zł – czyli przeciętnej wartości wnioskowanych kredytów? Gdzie konkretnie można szukać takich ofert? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

Rynek wtórny wygrywa z rynkiem pierwotnym pod względem dostępności mieszkań

W lipcu używane mieszkania były tańsze od nowych w przeliczeniu na metr kwadratowy. Wzrosła nie tylko podaż, ale i sprzedaż mieszkań.

REKLAMA