REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Redakcja Dom
Kalafior    Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
<b>Kalafior</b> <br> Kalafior jest świetnym źródłem witaminy C. Już 100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Kalafior to warzywo, które jest wyjątkowo niskokaloryczne - świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie. Kalafior nie zawiera tłuszczu, dlatego też można go jeść bez ograniczeń, ponadto zawiera liczne związki siarki, które chronią nas przed nowotworami.
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?
1 <b>Groch</b> <br> Groch zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Dostarcza też naszemu organizmowi takie składniki jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Groch neutralizuje wolne rodniki w organizmie, zmniejsza to ryzyko uszkodzenia żył, a także redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu.
Fotolia
2 <b>Czosnek</b> <br> Czosnek od dawna uważa się za warzywo, które przyspiesza spalanie tłuszczów, a także zwalcza infekcje. Czosnek zawiera wiele związków o działaniu przeciwnowotworowym, wzmaga system odpornościowy oraz wspomaga odkaszlanie i oddychanie w czasie przeziębienia. Czosnek zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów w krwi, a także chroni przed zawałami serca i wylewami. Już dwa ząbki czosnku dziennie pomagają nam zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.
Fotolia
3 <b>Szparagi</b> <br> Szparagi pobudzają pracę nerek. Ponadto mają właściwości przeczyszczające i moczopędne, to dzięki nim szybciej pozbywamy się szkodliwych toksyn z naszego organizmu. Szparagi są tak nisko kaloryczne i mają tak wiele witamin, że można je jeść na okrągło bez obawy, że utyjemy.
4 <b>Pomidory</b> <br> Pomidory zawierają witaminę C, która chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran i uczestniczy w neutralizacji trucizn, ponadto jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, jest nawet znacznie lepiej przyswajany przez organizm z przetworów pomidorowych, niż surowych. Osoby, które spożywają duże ilości pomidorów rzadziej chorują na niektóre rodzaje nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego, żołądka, jelita grubego, a także dwunastnicy.
Fotolia
5 <b>Soja</b> <br> Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, pierwiastki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiega zaparciom, dlatego też powinny ją stosować osoby będące na diecie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększa odporność na stres.
6 <b>Soczewica</b> <br> Soczewica ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, skrobię oraz składniki mineralne i witaminy. Jedzenie soczewicy wzmacnia układ krwionośny i jest odpowiedzialne za tworzenie czerwonych krwinek, podnosi poziom hemoglobiny i jest szczególnie zalecane w diecie małych dzieci.
7 <b>Fasola</b> <br> Fasola ma wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa. Posiadająca dużą zawartość białka (więcej niż wołowina) jest także bogata w wiele cennych związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Jedzenie fasoli poleca się przede wszystkim tym osobom, które ciężko pracują, zarówno fizycznie, jak i umysłowo.
8 <b>Natka pietruszki</b> <br> Natka pietruszki posiada wiele cennych witamin i minerałów. Bogata w magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, C przyspiesza przemianę materii oraz poprawia trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, a także poprawia działanie wątroby. Już jedna łyżka drobno pokrojonych liści pietruszki dostarcza organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Natka pietruszki hamuje też rozwój pomarańczowej skórki.
9 <b>Brokuł</b> <br> Brokuły mają szczególnie dużą zawartość witaminy C i innych substancji o działaniu przeciwrakowym. Ponadto, zawierają spore ilości błonnika oraz są bogatym źródłem potasu i wapnia.
Fotolia
10 <b>Jarmuż</b> <br> Jarmuż jest bogaty w witaminę C, K, wapń, ma także właściwości przeciwzapalne oraz zawiera silne przeciwutleniacze. Ze względu na dużą zawartość żelaza, szczególnie polecany jest osobom, które mają problemy z jego niedoborem.
11 <b>Buraki ćwikłowe</b> <br> Buraki są silnie zasadotwórcze, oznacza to, że są bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Posiadają też wiele związków pełniących ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Składniki zawarte w burakach stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają układ odpornościowy. Kwas glutaminowy zawarty w burakach to jedno z niewielu źródeł energii dla mózgu, które uczestniczy również w powstawaniu soku żołądkowego. Burak jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g znajduje się tylko 38 kcal.
12 <b>Szpinak</b> <br> Szpinak ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy ma właściwości antynowotworowe, a także chroni organizm przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogatym źródłem magnezu, które w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak ma także właściwości uspokajające, dzięki którym obniża podatność na stres.
13 <b>Marchewka</b> <br> Marchew jest świetnym źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Marchew zawiera także β-karoten oraz prowitaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, oznacza to, że mogą ją jeść osoby z nadwagą oraz te, które nie chcą przytyć.
Fotolia
14 <b>Kapusta</b> <br> Wg przeprowadzonych badań osoby, które często jedzą surówki z kapusty, rzadziej chorują na nowotwory przewodu pokarmowego.
Fotolia
15 <b>Brukselka</b> <br> Brukselka to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Zawiera wiele cennych witamin takich jak: K, C, A, B6, B9 i B1, a także takie pierwiastki jak: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor i fosfor. Brukselka bogata jest również w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.
16 <b>Cebula</b> <br> Cebula świetnie sprawdza się w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, rozrzedza krew, a także hamuje powstawanie skrzepów. Związki siarki zawarte w cebuli mają działanie bakteriobójcze i są pomocne w leczeniu infekcji, to one odpowiadają m.im. za jej ostry zapach i smak.
Zapisz się na newsletter
Szukasz mieszkania, budujesz dom, remontujesz? Chcesz wiedzieć jak pielęgnować ogród albo jak oszczędnie ogrzewać swoją nieruchomość? Zapisz się na nasz newsletter i zyskaj dostęp do praktycznych wskazówek oraz najnowszych ofert na rynku!
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Nieruchomości
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
To już pewne: ceny mieszkań mają być jawne. Jak nowe przepisy wpłyną na rynek nieruchomości

Rynek nieruchomości nie ma nic przeciwko jawności cen mieszkań, ale ustawa musi być dobrze przygotowana, apelują deweloperzy do legislatorów. Czy ta rewolucja cenowa zmieni coś zasadniczo na rynku nieruchomości?

Jak program Pierwsze klucze wpłynie na rynek mieszkaniowy?

Jak program Pierwsze klucze wpłynie na rynek mieszkaniowy? Jaką skalę mogą mieć realizowane inwestycje? Sondę opracował serwis nieruchomości dompress.pl.

Bloki z wielkiej płyty: tak powstawały nowe mieszkania w drugiej połowie dwudziestego wieku w Polsce

Budownictwo wielkopłytowe jest powszechnie kojarzone z gierkowską dekadą. Trzeba jednak pamiętać, że bloki z wielkiej płyty powstawały już wcześniej. Nie Gierek, lecz Gomułka był ojcem wielkiej płyty?

Teraz sprzedają się tylko tanie mieszkania: prawda czy stereotyp

Czy rzeczywiście tańsze mieszkania wyprzedają się “na pniu”? Analiza rynku nieruchomości pokazuje, że tak, choć nie zawsze – we Wrocławiu np. najszybciej znikają lokale ze średniej półki cenowej. Na pewno jednak niższa cena jest okolicznością ułatwiającą sprzedaż.

REKLAMA

Polacy kupują mieszkania w Hiszpanii: dla siebie i w celach inwestycyjnych

Polacy nie rezygnują z hiszpańskiego słońca ani z potencjalnych zysków. Mimo zmiennych warunków gospodarczych, inwestycje w apartamenty na Półwyspie Iberyjskim nadal cieszą się dużą popularnością. Mieszkanie w Hiszpanii to dobre rozwiązanie na drugi dom lub opłacalną inwestycję.

Tańsze mieszkania znikają z rynku szybciej niż droższe. Ale nie zawsze

Czy tańsze mieszkania to te, które schodzą najszybciej? Teoretycznie tak, ale analiza rynku pokazuje, że np. we Wrocławiu w pierwszej kolejności sprzedają się mieszkania ze średniej półki cenowej. Co wpływa na temp sprzedaży i od czego zależą odstępstwa od reguły?

Nowość na rynku nowych mieszkań. Teraz deweloper sam dołoży się do odsetek od kredytu hipotecznego, ile?

Deweloper obniży oprocentowanie kredytu hipotecznego o 2%. Trust Investment ruszył z własnym programem mieszkaniowym. Nowa propozycja na rynku nowych mieszkań. Czy inne firmy deweloperskie pójdą tym śladem?

Rynek używanych mieszkań: ceny ofertowe w końcu niższe niż przed rokiem

W Warszawie średnia cena metra kwadratowego mieszkań na rynku wtórnym jest już o 4% niższa niż przed rokiem, a w Krakowie – o 3%. Nie tylko w stolicy i Krakowie, ale też we Wrocławiu, Trójmieście i Poznaniu kwiecień był kolejnym miesiącem, który upłynął pod znakiem stabilizacji lub spadku średniej ceny metra kwadratowego.

REKLAMA

Teraz drugi dom nie na Mazurach, ale w Hiszpanii. Polacy aktywni na iberyjskich rynkach nieruchomości

Półwysep Iberyjski to drugi, a coraz częściej pierwszy dom dla naszych rodaków. Hiszpański rekord: Polacy kupili niemal 12,5 tys. nieruchomości. Prze dekady marzeniem była dacza a jeszcze lepiej - całoroczny dom na Mazurach. Teraz trend wyznacza kierunek na południe Europy.

Co trzeba zrobić, aby usprawnić budowę mieszkań? [SONDA]

Które obszary prawa warto uprościć, by przyspieszyć budowę mieszkań? Jakie zmiany przepisów mogłyby pobudzić inwestycje w sektorze mieszkaniowym? Odpowiadają deweloperzy. Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

REKLAMA