Gdzie możesz zastosować zioła ze swojego ogródka?
REKLAMA
REKLAMA
Nazwa zioła | Zastosowanie |
Anyż | 1. dodatek do gotowanych jarzyn, np. buraków, marchwi; 2. przyprawa stosowana do dziczyzny; 3. dodaje się go także do wyrobów ciastkarskich, np. pierników oraz bułeczek; 4. urozmaica potrawy indyjskie; 5. często dodaje się anyż także do ponczu albo likierów. |
Arcydzięgiel | 1. dodatek do ciast z bakaliami; 2. liście oraz korzenie tego zioła dodaje się także do jarzyn oraz potraw mięsnych. |
Bazylia | 1. popularna we włoskiej kuchni; 2. dodaje się ją do: sałatek, potraw mięsnych, zup, twarogów, jaj, omletów, ryb, owoców morza, baraniny. |
Cebula | 1. przyprawa dodawana do sosów, zup, potraw mięsnych; 2. bardzo popularna w kuchni greckiej. |
Chilli | 1. popularna przyprawa kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej i chińskiej; 2. dodawana do zup, potraw mięsnych, naleśników, sosów. |
Cynamon | 1. potrawy mięsne – jagnięcina; 2. do deserów (placek z jabłkami), do kompotów. |
Czarnuszka | 1. pieczywo pszenne i żytnie; 2. przetwory warzywne; 3. amortyzowanie win. |
Cząber | 1. potrawy z roślinami strączkowymi; 2. zupy, np. krupnik, grochówka; 3. ryby; 4. kiełbasa, dziczyzna. |
Czosnek | 1. wieprzowina, dziczyzna; 2. dodatek do sałatek, ryb, wędlin. |
Estragon | 1. omlety; 2. makrele i inne ryby; 3. surówki; 4. sałatki. |
Gałka muszkatołowa | 1. wołowina, jagnięcina, drób; 2. napoje: wino, poncz, grzane piwo; 3. ciasta, desery owocowe; 4. gulasz, flaki. |
Gorczyca | 1. musztarda; 2. gotowane mięsa; 3. ryby. |
Goździki | 1. napoje: wina, likiery; 2. mięsa: marynaty rybne i mięsne; 3. pieczone jabłka; 4. ciasta, np. placek jabłkowy z cynamonem. |
Koperek | 1. świeży koper możemy dodać do: ryb, ziemniaków, sałatek, zup; 2. pędy dodaje się podczas kwaszenia ogórków. |
Kolendra | 1. mięsa: baranina, dziczyzna, gęś, wieprzowina; 2. pasztety; 3. wina, likiery. |
Lubczyk | 1. zupy, np. pomidorowa; 2. flaki; 3. sosy; 4. potrawy mięsne, np. pieczeń. |
Mięta | 1. sałatka warzywna; 2. jogurty i twarogi; 3. napoje: soki, wódka, likiery. |
Szałwia | 1. potrawy z roślin strączkowych; 2. potrawy mięsne; 3. zupy, sosy; 4.herbaty. |
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.