Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni
REKLAMA
REKLAMA
Na etapie futurystycznych projektów są kuchnie, w których ciepło wytwarzane przez lodówkę wykorzystywane jest do ogrzewania wody, która z kolei przetwarzana jest tak, by mogła zostać użyta ponownie. To jednak przed nami. Dzisiaj do urządzenia ekologicznej kuchni należy zainwestować w sprzęty, które ograniczą zużycie prądu i wody. Są droższe od tych standardowych, ale koszty zwrócą się z nawiązką podczas płacenia rachunków.
REKLAMA
Na początek wybieramy lodówkę o największej klasie energetycznej czyli A++. Zużywa najmniej energii i możemy mieć pewność, że do jej produkcji nie wykorzystano substancji, które mogłyby szkodzić środowisku i sprawiać problem w przypadku utylizacji. Od pracy lodówki zależy również jej otoczenie. Nie powinna stać w pobliżu źródeł ciepła na przykład okna, piekarnika czy grzejnika.
Zobacz także: Eleganckie baterie kuchenne
REKLAMA
Do cieplnej obróbki jedzenia najlepiej wybrać indukcyjną płytę grzewczą. W porównaniu ze standardową płytą ceramiczną oszczędza o 25% energii a czas gotowania jest skrócony o około 30%. Spowodowane jest to tym, że płyta praktycznie się nie nagrzewa – po jej włączeniu emitowane mikrodrgania wytwarzają ciepło tylko na dnie naczynia.
Kolejnym istotnym sprzętem jest zmywarka. Tu też można znaleźć klasyfikację – najlepsza to ta oznaczona symbolem A/A/A. Odpowiada to kolejno klasie mycia, suszenia i zużycia energii. W stosunku do zmywania ręcznego zmywarka dużo efektywniej wykorzystuje wodę - najnowsze modele potrafią zużyć już tylko 7 litrów, czyli siedmiokrotnie mniej niż potrzebuje człowiek do umycia naczyń nad zlewem.
Jeśli chodzi o meble kuchenne to pojawiają się takie, które wykorzystują surowce wtórne i zregenerowane drewno. Nie ustępują estetyką tym dostępnym w salonach, ale niestety musi upłynąć trochę czasu nim dorównają im ceną.
Zobacz także: Radzimy jaki okap najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Niedużym wydatkiem z kolei jest kupno kilku pojemników na śmieci. Dostępne coraz szerzej są takie z przegródkami na konkretne surowce – szkło, makulaturę, plastik i odpady organiczne. Ułatwia to segregację i czyni ją przyjemniejszą.
Aranżując kuchnię warto zainwestować w nowoczesne rozwiązania by cieszyć się nią długo, zmniejszyć koszty jej użytkowania i uczynić świat przyjemniejszym miejscem do mieszkania.
REKLAMA
REKLAMA