Najpopularniejsze jarzębiny ozdobne w ogrodzie – jarząb zwyczajny i jarząb pospolity
REKLAMA
REKLAMA
Jarzębiny ozdabiają ogród swoimi barwnymi owocami do pierwszych przymrozków. Ich owoce możemy wykorzystać do kompozycji kwiatowych a jadalne odmiany do produkcji różnego rodzaju przetworów. Jarzębiny rosną na stanowiskach słonecznych oraz półcienistych. Nie wymagają one żyznych gleb. Ponadto, większość odmian jarzębu dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza oraz silne wiatry.
REKLAMA
Zobacz także: Drzewa owocowe łatwe w uprawie
Jarząb zwyczajny – jarzębina
W Polsce najszerzej rozpowszechnioną odmianą jest Jarząb zwyczajny czyli Jarzębina. Jest ona pożywieniem takich ptaków jak: jemiołuszki, dzwońce, gile oraz drozdy. Jesienią, barwne ubarwienie jarzębiny jest charakterystycznym elementem polskiego krajobrazu. Poszczególne odmiany tego gatunku różnią się kolorami owoców, zabarwieniem liści oraz ich pokrojem.
Jarząb pospolity – Dirkenii
Ta odmiana Jarzębiny charakteryzuje się złożonymi liśćmi. Osiąga wysokość 4 metrów wysokości. Rzadko wywarza owoce. Ponadto, należy ja sadzić w miejscach cienistych i półcienistych ponieważ jej liście są wrażliwe na promienie słoneczne.
Zobacz także: Przycinanie drzew owocowych – poradnik
Jarząb pospolity - Fastigiata
Fastigiata jest odmianą jarzębu pospolitego, która charakteryzuje się wąskim, kolumnowym pokrojem. Wytwarza ciemnoczerwone, duże owoce, które pogrupowane są w masywnych i gęstych gronach. Jarzą pospolity – Fastigiata ma ciemniejsze niż u innych odmian liście. Tę odmianę najlepiej sadzić przy ścieżkach, alejach i podjazdach.
Zobacz także: Jak przygotować miejsce do sadzenia drzew i krzewów?
Jarzębiny jadalne
Wśród odmian jarzębiny występują takie, których owoce są jadalne. Charakteryzują się one gorzkim oraz cierpkim posmakiem. Jednak po przemrożeniu lub przegotowaniu we wrzątku można z nich wytwarzać konfitury, dżemy, soki, musy, galaretki, nalewki oraz kompoty. Ponadto, są rosyjskie odmiany jarzębiny, których owoce można spożywać na surowo. Nie mają one posmaku goryczki.
Jarzębiny najokazalej prezentują się jesienią. Wtedy ich różnobarwne owoce oraz zielone liście pięknie komponują się z jesiennym, szarym krajobrazem.
Zobacz także: Jarzębiny jadalne – najpopularniejsze gatunki
REKLAMA
REKLAMA