Cykoria w ogrodzie – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Cykoria wytwarza rozetę liści i korzeń spichrzowy. Korzeń dorasta do 30 cm długości, jest stożkowaty i ostro zakończony. Częścią użytkową cykorii jest duży pąk liściowy zwany główką, który uzyskuje się poprzez pędzenie jednorocznych korzeni.
REKLAMA
Dlaczego warto jeść cykorię?
Cykoria jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych składników. Dostarcza naszemu organizmowi witaminę C, kwas foliowy (istotny zwłaszcza w diecie kobiet ciężarnych i planujących zajście w ciążę). Cykoria poprawia przemianę materii, a także stymuluje pracę wątroby i pęcherzyków żółciowych dzięki zawartości terpenoidów. Spożywanie cykorii korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, dlatego stosuje się ją w infekcji dróg moczowych, ponadto działa moczopędnie, tonizująco, przeciwzapalnie. Cykoria znakomicie oczyszcza organizm z substancji toksycznych, dlatego zalecana jest dla osób cierpiących na schorzenia skórne, artretyzm, reumatyzm i skazę moczanową.
Zobacz także: 15 sposobów jak nie tracić witamin pochodzących z owoców i warzyw
Stanowisko
Cykoria jest wrażliwa na brak światła, dlatego pod jej uprawę wskazane jest stanowisko dobrze nasłonecznione.
Podłoże
Nasiona wysiewamy pod koniec maja lub na początku czerwca punktowo, co 8–10 cm na głębokość około 1,5 cm. Rzędy powinny być oddalone od siebie o 30–40 cm.
Nawożenie
Cykorię należy uprawiać w drugim lub w trzecim roku po zastosowaniu obornika. Ponadto wskazane jest nawożenie nawozami wieloskładnikowymi.
Podlewanie
Cykoria sałatowa szczególnie duże zapotrzebowanie na wodę ma w okresie wzrostu. Rośliny należy podlewać regularnie zwłaszcza w okresie suszy, a na pewno odwdzięczą się okazałym plonem.
Zobacz także: Warzywa w ogrodzie
Pielęgnacja
Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie cykorii to odchwaszczanie i spulchnianie międzyrzędzi.
Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe
Cykoria zapiekana z parmezanem
Składniki:
4 cykorie
garść startego parmezanu
łyżka bułki tartej
pół łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cykorię obieramy z wierzchnich liści i kroimy wzdłuż na połówki, wycinając głąb, który jest gorzki. Spryskujemy uzyskane połówki sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru i gotujemy cykorie na parze przez 2–3 minuty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorie, doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy parmezanem i tartą bułką. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 2000C, do momentu aż ser się rozpuści, a bułka zbrązowieje.
Zobacz także: Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny
REKLAMA
REKLAMA