Papryka – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść paprykę?
Papryka czerwona jest bogatym źródłem witamin C, E, B1 oraz B2. Najwięcej witaminy C znaleźć można w papryce czerwonej. Papryka zawiera również sód, potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Warzywo to znane jest z właściwości pobudzających układ krążenia i wzmacniających odporność. Spożywanie papryki zalecane jest również dla osób cierpiących na schorzenia żołądka i jelit. Najwięcej składników odżywczych jest w papryce surowej.
REKLAMA
Stanowisko
Papryka jest rośliną ciepłolubną, najkorzystniejsze pod uprawę papryki są stanowiska dobrze naświetlone i osłonięte od wiatru.
Zobacz także: Skorzonera – uprawa
Podłoże
Podłoże, na którym będziemy uprawiać paprykę, powinno być wilgotne, próchnicze i żyzne, o pH zbliżonym do obojętnego.
Sadzenie
Rozsadę sadzimy pod koniec maja lub na początku czerwca. Rośliny powinny znajdować się w odległości 30 cm od siebie, natomiast rzędy powinny być oddalone o około 40 cm. Od zasadzenia w ziemi papryka potrzebuje około 78 tygodni do zaowocowania.
Zobacz także: Pomidory – uprawa
Nawożenie
Wskazane są nawozy organiczne, należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością nawozu.
Podlewanie
Papryka jest rośliną bardzo wrażliwą na suszę. Należy ją często podlewać, zwłaszcza w okresie owocowania. Papryki gruntowe podlewamy zawsze wtedy, gdy podłoże jest suche na skutek wysokich temperatur i rzadkich opadów deszczu. Bardzo niebezpieczne dla papryki jest przesuszenie korzeni.
Zobacz także: Borówka amerykańska – uprawa
Rozmnażanie
Paprykę rozmnaża się za pomocą nasion, które wysiewamy w połowie marca w szklarniach. Wsadzamy do gruntu, kiedy rośliny osiągną wysokość około 30 cm i będą miały małe pąki kwiatowe.
Pielęgnacja
Główne zabiegi pielęgnacyjne towarzyszące uprawie papryki to odchwaszczanie i podlewanie.
Zobacz także: Pieczarki – uprawa
Papryka nadziewana kaszą gryczaną
Składniki:
2 duże papryki
100 g kaszy gryczanej
15 dag pieczarek
1 cebula
1 średni pomidor
duża garść czarnych oliwek
3 łyżki oleju
4 plasterki żółtego sera
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju i dodać pokrojone pieczarki. Dusić przez 5 minut pod przykryciem. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do pieczarek. Dusić do odparowania większości wody. Pod koniec dodać pokrojone oliwki, ugotowaną kaszę i przyprawy. Tak przygotowanym farszem wypełnic oczyszczone wcześniej z nasion i umyte papryki. Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 1800C.
REKLAMA
REKLAMA