Sad i warzywnik – pielęgnacja jesienią
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Pielęgnacja roślin warzywnych
Listopad to czas, kiedy powinniśmy zebrać warzywa korzeniowe – marchewkę, pietruszkę czy buraki, a także warzywa należące do rodziny kapustnych i pory. Pamiętajmy o tym, aby zebrać wszystkie pozostałości roślinne z grządek i dobrze przekopać glebę. Miejsca, w których w przyszłym roku chcemy zasadzić rośliny potrzebujące nawozów organicznych, przykryjmy obornikiem.
Niektóre z warzyw mają lepszy smak wtedy, kiedy nieco przemarzną – należą do nich brukselka i jarmuż.
Jeśli chcemy posadzić warzywa do wczesnego zebrania – wiosną – możemy to zrobić w listopadzie. Nasiona pietruszki, marchewki, szpinaku, cebuli i czosnku powinniśmy zasiać dość głęboko w ziemi aby nie doszło do przedwczesnego kiełkowania.
Zobacz także: Jak zaprojektować w ogrodzie sad?
W zimie także możemy się cieszyć świeżymi ziołami – wystarczy, że już teraz o tym pomyślimy. Pietruszkę i cebulę należy umieścić w doniczkach z ziemią i postawić na słonecznym parapecie. Szybko otrzymamy świeżą natkę i szczypiorek, które możemy dodawać do wielu potraw.
Pielęgnacja roślin owocowych
Pamiętajmy aby w listopadzie zebrać i spalić liście, które spadły z drzew – zabezpieczy to rozwojowi choroby grzybowej. Z tego samego powodu powinniśmy usunąć zaschnięte owoce pozostałe na drzewach.
Dopóki nie ma przymrozków, możemy stosować nawożenie, zarówno kompostem, jak i nawozami mineralnymi. Jeśli ziemia nie jest zmarznięta, zastanówmy się nad posadzeniem kolejnych drzewek owocowych. Gdy zdecydujemy się na sadzenie, zabezpieczmy drzewka przed mrozem. Ziemia usypana na kształt kopca dookoła pni zupełnie wystarczy.
Zobacz także: SERWIS - Warzywa i owoce w ogrodzie
Drzewa i krzewy owocowe powinniśmy zabezpieczyć przed mroźną zimą. Jeśli w naszym ogrodzie rośnie winorośl, ułóżmy jej pędy na podłożu i okryjmy grubą (ok. 20 cm) warstwą ziemi. Przy pniach jabłoni, grusz i śliw, a także innych drzew owocowych należy stworzyć kopczyk z gleby chroniący podstawę pnia. Resztę otaczamy słomą lub grubym papierem i związujemy sznurkiem.
Najmniej odporne na mróz są brzoskwinie, morele, jeżyny (odmiany bezkolcowe) i orzechy włoskie, dlatego musimy okryć je szczególnie dokładnie.
Zobacz także: Rośliny owocowe – pielęgnacja jesienią
Zobacz także: Śliwka w ogrodzie – uprawa
Zobacz także: Borówka amerykańska – uprawa
Zobacz także: Winogrono w ogrodzie
Zobacz także: Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?
REKLAMA
REKLAMA