Jak stworzyć własny ogród warzywny od podstaw?
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chcemy jeść świeże warzywa i owoce podczas posiłków musimy pomyśleć o złożeniu ogrodu warzywnego. Uprawa większości roślin jadalnych nie jest wcale trudna. Wystarczy trochę miejsca, pomysł i trochę wiedzy jak mamy w nim pracować.
REKLAMA
Planowanie ogrodu – krok pierwszy
Zanim założymy taki ogród musimy rozważyć, jakie warzywa będziemy w nim hodować. Do wyboru mamy całe mnóstwo roślin m.in. zioła, pomidory, rzodkiewki, ogórki, papryki itp. W zależności od tego, na które się zdecydujemy musimy ustalić harmonogram prac. Rośliny ze względu na długość okresu wegetatywnego dzielimy na odporne i delikatne. Te z pierwszej grupy nie boją się przymrozków i możemy rozpocząć ich sianie już na początku wiosny. Jeszcze inną kategorią są warzywa mrozoodporne, które są w stanie przetrwać nawet ciężkie mrozy i które sadzimy jesienią. Bardzo ważne, jest to, w jakim czasie rozpoczniemy sadzenie. Zbiory plonów następują w różnych okresach, dlatego warto pomyśleć, w jakiej kolejności będziemy sadzić nasze warzywa, aby w miejsce zebranych szybko posadzić nowe i cieszyć się świeżymi warzywami niemal cały rok.
Warzywa delikatne | Warzywa odporne | Warzywa mrozoodporne |
Pomidory | Groch | Kapusta |
Papryka | Marchew | Brukselka |
Cukinia | Sałata | Por |
Kukurydza cukrowa | Rzodkiew | Szpinak |
Dynia | Cebula | Koper |
Zobacz także: Jak uchronić rośliny przed wczesnowiosennymi przymrozkami?
Wybór miejsca
Powierzchnia, na jakiej będziemy sadzić i siać nie jest najważniejsza. Nawet na niewielkiej przestrzeni możemy posadzić najbardziej potrzebne nam w codziennym gotowaniu rośliny. Najlepiej usytuować ogród warzywny w nasłonecznionym osłoniętym od wiatru miejsce. Warto jednak pamiętać, że warzywa zielonolistne, np. szpinak czy sałata nie potrzebują tyle słońca, co te wydające owoce takie jak pomidory czy dynie, które muszą być na słońcu ok. 6–8 godzin dziennie.
Jeżeli nie mamy miejsca na ogród warzywny, a zależny nam żeby mieć codziennie zdrowe i świeże warzywa, możemy zasadzić rośliny w donicach na balkonie.
Zobacz także: Rośliny w skrzynkach na parapetach, balkonie i tarasie
Standardowy ogród warzywny ma zazwyczaj rozmiary 6/9 m, podzielony jest na grządki o szerokości od 60 cm do 1 m, przedzielane 45 cm ścieżkami.
A co z glebą?
Jeśli już wybraliśmy odpowiednie miejsce, należy sprawdzić, jaki jest stan gleby. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, gleba powinna być żyzna i trzymająca wilgoć, a jej odczyn pH powinien wahać się w granicach 6–6,8. Warto zwrócić uwagę na drenaż, aby w okresie większych opadów warzywa w naszym ogródku nie zgniły.
Aby nasze rośliny dobrze rosły musimy „ulepszyć glebę” za pomocą nawozów. Chcąc mieć zdrowe warzywa najlepiej stosować nawozy naturalne: kompost lub obornik.
Zobacz także: Jak zaprojektować ogród przy kamienicy?
Podział miejsc, czyli projekt ogrodu
REKLAMA
W zależności od naszych preferencji możemy stworzyć ogród bardzo uporządkowany bądź naturalny, gdzie nie będziemy wyznaczali jasnych granic miedzy poszczególnymi rodzajami roślin. Należy jednak pamiętać, żeby zachować odpowiednie odległości między poszczególnymi roślinami, aby dać im miejsce na rozwój.
Najlepiej zaprojektować sobie rozkład takiego ogrodu na kartce. Dzięki temu będziemy mogli ocenić ile roślin zmieści nam się na danym obszarze, a także ustalić, jakie warzywa posadzić przy sobie, aby te wyższe nie zakłócały wzrostu mniejszym.
Warto podzielić całą powierzchnię ogrodu na rzędy bądź grządki, co ułatw nam pielęgnację i zbieranie warzyw.
Zobacz także: Trendy ogrodowe: Jak być nowoczesnym ogrodnikiem?
Przystępujemy do siania
Kolejną czynnością w tworzeniu ogrodu warzywnego jest zasianie nasionek roślin bądź zasadzenie sadzonek. Pamiętajmy, o odpowiednich odległościach oraz o preferencjach poszczególnych rodzajów roślin. Warto zapoznać się z etykietami na opakowaniach, aby wiedzieć jak pielęgnować nasze warzywa. Możemy skorzystać ze specjalnych taśm nasiennych, do których przyczepione są nasiona w odpowiedniej odległości, ułatwi nam to znacznie pracę.
Głębokość, na jaką należy wsadzić nasiona możemy obliczyć mnożąc szerokość nasiona x2. Czyli, np. nasiona fasoli umieszczamy na głębokości ok. 2,5 cm.
Tekst na podstawie książki: Ogrodnictwo dla Bystrzaków. Autor: Sue Fisher, Michael MacCaskey, Bill Marken
REKLAMA
REKLAMA