Czy wiesz jak grillować metodą barbecue?
REKLAMA
REKLAMA
Techniką barbecue najlepiej piec duże, twarde mięsa, wymagające długotrwałej obróbki cieplnej, jak np. prosię, mostek wołowy, łopatki wieprzowe. Reszta mięs oraz warzywa również można piec w ten sposób, jednak głównie dla uzyskania ładnego aromatu. Mięsa tą metoda piecze się dość długo, ale smak jest o niebo lepszy niż pieczony na otwartym ogniu.
REKLAMA
Warto kupić nacierki i mieszanki przypraw specjalnie do grillowania w dymie.
REKLAMA
Do barbecie trzeba mieć specjalny piec z głębokim paleniskiem, jednak jeśli nie masz takiego, możesz wykorzystać zwykły grill kotłowy na węgiel. Rozpalasz niewielki ogień, rozmieszczasz rozżarzony węgiel dookoła lub obok tacki na tłuszcz, dodajesz do ognia brykietów węglowych dobrej jakości i kawałków drewna.
Ze zwykłego grilla węglowego z pokrywą także można zrobić miniaturowy piec do barbecue. Umieść pojemnik/tackę na tłuszcz pod jedzeniem ułożonym na ruszcie. Jeżeli czas pieczenia przekracza 30-40 min, wlej do niego odrobinę wody, aby zapobiec wysuszeniu jedzenia.
Pokrywa grilla musi mieć otwory wentylacyjne. Przymknij je lekko, aby zapobiec nadmiernemu uciekaniu dymu i ograniczyć dopływ tlenu, przez co ogień będzie mniej intensywny.
Ustaw pokrywę w takiej pozycji, aby dym owiewał potrawę. Jedzenie powinno się więc znajdować między ogniem a otworem wentylacyjnym.
Aby utrzymać odpowiednią temperaturę, co 40 min dokładaj do pieca kilka z nich za pomocą długich szczypiec. Możesz także położyć na krawędzi żaru kilka świeżych brykietów. Kiedy pokryją się popiołem, przesuń je bliżej środka.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.