Jak przygotować się do segregacji śmieci w domu?

REKLAMA
REKLAMA
1. Segregowanie odpadów się opłaca.
REKLAMA
Żeby zachęcić Polaków do selektywnej zbiórki, według nowego prawa, opłata za odpady posegregowane będzie niższa – w niektórych gminach nawet dwukrotnie. Tak więc sortując domowe odpady, nie tylko redukujemy ich ilość trafiającą na wysypiska, a co za tym idzie minimalizujemy nasz negatywny wpływ na środowisko naturalne, ale również oszczędzamy. Odpady to także cenne surowce wtórne, które po odpowiednim zagospodarowaniu mogą zyskać drugie życie.
2. Sprawdź, jaki system segregowania odpadów obowiązuje w Twojej gminie.
Informacje na ten temat powinieneś znaleźć w swoim urzędzie gminy, a także u administratora budynku lub osiedla. Dowiesz się tam, na ile frakcji powinieneś sortować odpady oraz co powinno trafiać do poszczególnych pojemników. Taką instrukcję warto umieścić w widocznym miejscu i skrupulatnie jej przestrzegać.
Zobacz także: Jak zaplanować domowy system sortowania śmieci?
3. Sprawdź, których odpadów produkujesz najwięcej.
Zrób tygodniowy test, który pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie. Dzięki niemu będziesz mógł nie tylko dobrać odpowiednią wielkość oraz rodzaj pojemników do poszczególnych typów odpadów, lecz także zastanowić się jak ograniczyć ilość śmieci, których produkujesz najwięcej.
Fot. IKEA Kraków
4. Umieść system do segregowania odpadów blisko miejsca, w którym są one generowane.
Najczęściej takim miejscem jest kuchnia – blisko zlewu warto więc umieścić kilka koszy na produkowane tam odpady: biodegradowalne, czyli odpadki kuchenne oraz resztki żywności, opakowania z tworzyw sztucznych, szkło i makulaturę. Dzięki temu segregowanie odpadów będzie mniej czasochłonne i bardziej komfortowe.
Zobacz także: Maszynka do mięsa – przydatne informacje
Fot. IKEA Kraków
Zobacz także: Wybór tostera – na co zwrócić uwagę?
5. Wybierz odpowiednie pojemniki.
Wielkość pojemników powinna być dopasowana do ilości odpadów, które produkujesz – a więc pojemniki na te odpady, których wyrzucasz najwięcej powinny być największe i łatwo dostępne. Dodatkowo ze względów higienicznych, te przeznaczone na odpady biodegradowalne i nienadające się do przetworzenia powinny być wyposażone w pokrywki. Warto też poszczególne kosze odpowiednio opisać, na przykład poprzez umieszczenie naklejek, by wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.
6. Segregować odpady można wszędzie.
Co zrobić, gdy mamy zbyt małą kuchnię lub niewystarczającą ilość miejsca w szafce pod zlewem, żeby umieścić kilka pojemników? Być może jesteśmy w stanie opróżnić jakąś inną szafkę i zorganizować w niej system do segregowania.
Odpady suche i czyste takie jak: makulatura, tworzywa sztuczne oraz szkło możesz przechowywać w torbach lub pojemnikach umieszczonych w szafie lub koszach przytwierdzonych do ściany. Rozwiązaniem są także systemy, które możemy postawić na podłodze, umieścić na balkonie, w korytarzu, przedpokoju lub w przypadku domu – w garażu lub pomieszczeniu gospodarczym.
Fot. IKEA Kraków
Możesz też zdecydować się tylko na dwa pojemniki na odpady: zmieszane oraz surowce wtórne (papier, tektura, butelki PET, szkło, puszki aluminiowe itp.). W takiej sytuacji surowce wtórne podzielisz na odpowiednie frakcje w trakcie wyrzucania ich do kontenera.
Zobacz także: Na co zwrócić uwagę przy wyborze frytkownicy?
Fot. IKEA Kraków
7. Zasady segregowania odpadów.
REKLAMA
Pamiętajmy, że przed wyrzuceniem opakowania należy je odpowiednio oczyścić. Makulatura nie powinna być zatłuszczona i zabrudzona – jeżeli jest zanieczyszczona powinna zostać umieszczona w pojemniku na odpady zmieszane. Czyste i suche odpady są nie tylko dużo bardziej wartościowe, ale przede wszystkim bezzapachowe, więc można je przechowywać w wielu miejscach i nie trzeba ich codziennie wyrzucać do kontenera.
Podczas segregowania odpadów należy oddzielać od siebie elementy wykonane z różnych materiałów – pusty słoik umieszczamy w pojemniku na szkło, a jego wieczko w koszu na tworzywa sztuczne i metal. Powinniśmy także odkręcać nakrętki z butelek PET (warto je osobno gromadzić, gdyż bardzo często fundusze pozyskiwane z ich zbiórki są przekazywane na cele charytatywne), a opakowania zgniatać, żeby zajęły jak najmniej miejsca.
Zobacz także:
Odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, fusy od kawy i herbaty, ze względów estetycznych i higienicznych należy wyrzucać codziennie. Żeby pożytecznie wykorzystać te odpady, warto zakupić lub wybudować kompostownik, mając na uwadze, że do kompostowania nie nadaje się mięso i niektóre owoce cytrusowe. Kompostownik można założyć nie tylko w ogródku, lecz także na balkonie, w piwnicy lub w garażu.
REKLAMA
Odpady niebezpieczne, czyli baterie, świetlówki i zużyty sprzęt RTV/AGD muszą być wrzucane do specjalnie przygotowanych pojemników. W sklepach IKEA możesz bezpłatnie zostawić te odpady. Firma zatroszczy się o to, aby zostały one przekazane podmiotom zajmującym się ich odzyskiem.
Jeżeli masz wątpliwości, gdzie wyrzucić dane opakowanie, zastosuj zasadę: wiesz na pewno, że to surowiec wtórny – wyrzuć go do surowców wtórnych, nie masz pewności – umieść go w pojemniku na odpady zmieszane. Nic złego się nie stanie, a unikniesz zanieczyszczenia cennych surowców wtórnych.
Źródło: IKEA Kraków
Zobacz także: Deklaracje „śmieciowe” – sprzeczne z ochroną danych osobowych?
REKLAMA
REKLAMA