10 rad jak zostać mistrzem spotkań przy stole
REKLAMA
REKLAMA
1. Zadbaj o estetykę stołu.
REKLAMA
Przede wszystkim nakryj stół czystym, wyprasowanym obrusem. Powinien on wyglądać czysto i schludnie. Nie przesadzaj również z kolorami. Biały obrus będzie wyglądał zawsze elegancko, za to dobierz do niego serwetki w innym, ale jednolitym kolorze. Na stole możesz też postawić świeże kwiaty, ale nie mogą one zakrywać gości oraz ich zapach nie powinien być zbyt natarczywy, ponieważ może przyćmić zapach potraw.
Zobacz także: Biało-czarna porcelana z kryształkami Swarovskiego
2. Nakryj stół praktycznie.
Wszystkim zebranym osobom musi być wygodnie. Goście powinni czuć się komfortowo siedząc przy stole. Zrezygnuj z wymyślnego ułożenia potraw, postaw je tak, aby każdy z biesiadników mógł łatwo po nie sięgnąć.
3. Światło nadaje odpowiednią atmosferę.
Zamiast górnego światła, lepiej zapal światło boczne. Dobrze sprawdzi się lampa podłogowa tworząca łagodne półcienie w pokoju. Dobrym rozwiązaniem będzie rozstawienie w pokoju świec kolorystycznie dopasowanych do koloru nakryć na stole.
4. Wybierz dla siebie najlepsze miejsce do komunikacji między salonem a kuchnią.
W ten sposób łatwo można się przemieszczać i zbierać naczynia. Rób to tak często, jak będzie to konieczne. Widok brudnych i tłustych naczyń będzie działać na gości odpychająco. Warto w tym celu mieć przygotowaną pustą zmywarkę i dużo czystych naczyń.
Zobacz także: Szklane podstawki: GALERIA
5. Nakryj wcześniej odpowiednio stół.
Krzątanie się pomiędzy gośćmi, którzy już przybyli nie będzie w dobrym tonie.
* Sztućce powinny zawsze być ułożone prawidłowo: po prawej stronie ułóż nóż i łyżkę, a po lewej widelec. Ostrze noża należy zwrócić w lewą stronę.
* Talerze głębokie ułóż na talerzach płaskich. Talerzyk deserowy powinien znaleźć się na lewo od talerza płaskiego.
* Kieliszki powinny stanąć na prawo od talerza płaskiego. Jeżeli zamierzasz podać kilka rodzajów napojów, ustaw kieliszki od prawej strony w kolejności podawanych trunków.
* Filiżanki do kawy i herbaty postaw przed talerzykiem do ciasta.
* Na półmiskach ułóż sztućce do nakładania serów, wędlin i warzyw. Goście nie powinni nabierać dań własnymi sztućcami.
* Solniczki napełnij świeżą, suchą solą. Jeżeli dysponujesz dużym stołem, rozstaw ich kilka, by każdy mógł po nie swobodnie sięgnąć.
* Serwetka powinna leżeć gustownie udrapowana na talerzu lub złożona po lewej stronie. Po przyjściu goście powinni rozłożyć je sobie na kolanach.
Zobacz także: Kolorowe noże kuchenne
6. Poznaj kolejność podawania potraw.
Przychodzącym gościom zaproponuj aperitif, który wzmocni ich apetyt. Następnie zaproś gości do skosztowania przystawek. Dopiero w następnej kolejności podaj zupy, dania rybne, dania mięsne, sery. Na końcu zaproponuj deser oraz kawę. Potrawy podawaj zawsze po lewej stronie siedzącego gościa, jedynie zupy i napoje można podawać z prawej.
7. Podtrzymuj konwersację przy stole.
Nic tak nie psuje atmosfery, jak martwa cisza. Przygotuj wcześniej zestaw tematów, który zainteresuje zebrane osoby. Panie zainteresują tematy dotyczące kultury i sztuki. Z kolei mężczyzn może zainteresować sport lub motoryzacja. Wystarczy, że zagaisz krótko rozmowę. Pamiętaj jednak o tym, że polityka, religia i pieniądze mogą przerodzić ożywioną dyskusję w awanturę, więc lepiej ich nie poruszać.
Zobacz także: Dzbanki do herbaty: GALERIA
8. Wznieś toast na cześć swoich gości.
Tym samym zaskarbisz sobie ich przychylność na dalszą część wieczoru. Toast najlepiej wznieść pomiędzy spożywanymi potrawami. Możesz także dołączyć do niego krótką, zabawną anegdotę, ale nie powinna ona urazić zgromadzonych gości.
Zobacz także: Różowo-fioletowa porcelana: GALERIA
9. Muzyka łagodzi obyczaje.
Łagodne dźwięki przy stole umilą wszystkim spożywanie dań i pozytywnie nastroją do konwersacji. Muzykę dobierz w zależności od upodobań Twoich gości, ale zachowaj zdrowy rozsądek. Do uroczystych obiadów bardziej pasują wolniejsze piosenki światowej klasyki, niż mocne, gitarowe brzmienie. Pamiętaj o tym, by muzyka nie grała zbyt głośno, ponieważ goście zaczną się przekrzykiwać.
10. Bądź miły i uprzejmy w każdej sytuacji.
Twoje pozytywne nastawienie korzystnie wpłynie na resztę gości i ich optymistyczny nastrój. Po skorzystaniu z naszych rad, każde spotkanie przy stole będzie dla Ciebie przyjemnością.
Zobacz także: Meble do małej kuchni
REKLAMA
REKLAMA