Bombki z masy solnej – krok po kroku
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Składniki na masę solną:
– szklanka mąki
– szklanka soli
– odrobina wody
Szklankę mąki trzeba wymieszać ze szklanką soli, stopniowo dodawać wodę i zagniatać ciasto. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Właściwie wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kluski.
Zobacz także: Pachnąca choinka – przygotowanie krok po kroku
REKLAMA
Ciasto dzielimy na części, każdą z nich można zabarwić innym kolorem – w tym celu możemy wykorzystać pigmenty spożywcze lub farbki wodne dla dzieci. Kolor możemy też wprowadzić za pomocą flamastra permanentnego, ale dopiero po wysuszeniu ozdób.
Po zabarwieniu ciasta, należy rozwałkować je na grubość 2 cm. Wycinamy dowolne kształty foremkami do ciastek. Na zdjęciach można zobaczyć jak przygotować ptaka z masy solnej w kolorze niebieskim. Rozwałkowujemy białą kulkę, wycinamy foremką ptaka. Następnie na cieście w kolorze niebieskim układamy foremkę lekko ją ściskając tak, żeby odcisnęło się tylko skrzydło ptaka i żeby było ono nieco mniejsze od poprzednio wyciętego ptaka.
Białe skrzydło smarujemy wodą, układamy na nim niebieskie węższe skrzydło. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką dociskamy skrzydło tworząc wzór z kropek. Podobnie postępujemy z drugim skrzydłem. Dodatkowo możemy wyciąć dowolne inne wzory.
Gotową ozdobę z masy solnej wkładamy do piekarnika i suszymy przez 4 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Jeśli zdecydowaliśmy się na barwienie flamastrem to po wysuszeniu ozdoby i wystygnięciu zdobimy ją dowolnym wzorem.
Tekst opracowany na podstawie książki Joanny Góźdź, Inspiracje na Boże Narodzenie
Zobacz także: Zrób to sam: świąteczne kule
REKLAMA
REKLAMA