Dekoracja wielkanocnego stołu
REKLAMA
REKLAMA
Dekoracja naturalna
Dekorację wielkanocnego stołu może stanowić płaskie naczynie, w którym wyhodujemy rzeżuchę i trawę kupkówkę. Chcąc przełamać zieleń możemy dodać drewnianego zajączka lub małego kurczaczka, który wychyla się zza traw. Możemy również posadzić rzeżuchę na odwróconej miseczce, otoczonej watą. Wówczas dekoracja nabierze półkolistego kształtu, a na takiej zielonej górce możemy ustawić, na przykład baranka.
REKLAMA
Innym pomysłem może być wazon ze świeżymi kwiatami. Mogą to być tulipany, żonkile lub hiacynty. Jeżeli chcemy osiągnąć różnorodny efekt, nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć kompozycję z różnych kwiatów.
Zobacz także: Wielkanocny stół: inspiracje
Wiosenno-wielkanocna kompozycja
Możemy również stworzyć samodzielnie, wiosenno-wielkanocną kompozycję w głębszym naczyniu. Wówczas będziemy potrzebować niewielkiego, głębszego naczynia, trawę lub rzeżuchę, gąbkę do układania kwiatów i dekoracje na drucikach lub na patyczkach – motylki, biedronki, zajączki, króliczki itp.
Do głębokiego naczynia przycinamy odpowiedniej wielkości gąbkę do układania kwiatów. Gąbkę namaczamy wodą. Nakładamy trawę lub rzeżuchę i wpinamy w nią motylka czy inną dekorację na druciku lub na patyczku. Możemy również ułożyć na niej gniazdko z pisanką, z barankiem lub z innym wielkanocnym zwierzątkiem.
Pisanki
Pisanki to główny element, który warto zaakcentować na wielkanocnym stole. Wielobarwne pisanki mogą tworzyć dekorację w jednym miejscu, na przykład wokół wzgórza z rzeżuchy. Jajka możemy również ułożyć przy talerzykach lub przypadkowo w różnych miejscach na stole.
Jeżeli na naszym stole będą dominowały konkretne kolory warto zaakcentować je również na zdobieniach pisanek. Wówczas będą tworzyły harmonijną całość.
Pisanki możemy ustawić także na podstawkach do jajek i tym samym wyeksponować wzór, który na nich namalowaliśmy czy wydrapaliśmy.
Jajko z galaretki
Jajko, które możemy wykonać z galaretki, nie tylko stanowi ciekawą dekorację na stole, lecz także jest bardzo smaczne. Do jego wykonania potrzebujemy: wydmuszki, opakowania galaretki, lejek i plaster.
Jedną dziurkę w wydmuszce zaklejamy plastrem. Do drugiej, za pomocą lejka, wlewamy trochę, lekko stężałej galaretki. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wypełniamy jajko do końca – schładzamy. Zanim nasze jajko obierzemy, należy włożyć je do ciepłej wody. Obieramy bardzo delikatnie i powoli.
Zobacz także: Wielkanocne aranżacje stołu: GALERIA
REKLAMA
REKLAMA