Wielkanocne nakrycie stołu
REKLAMA
REKLAMA
Najważniejsze na wielkanocnym stole są talerze i półmiski. Ozdobne drobiazgi eksponujmy z umiarem. Zanim jednak przystąpimy do właściwego nakrywania stołu, powinniśmy wybrać odpowiedni obrus. Święta to wyjątkowa okazja, która zdarza się raz w roku, dlatego obrus powinien być elegancki, najlepiej jeśli będzie w kolorze białym. Na obrusie układamy dobrane kolorystycznie serwetki z materiału – na tę okazję zrezygnujmy z serwetek papierowych. Serwetki można fantazyjnie ułożyć lub przewlec przez pierścień do serwetek. Na tak przygotowanym stole elegancko będzie prezentował się każdy serwis, a zwłaszcza biały ze złotym szlakiem lub w drobniutkie kwiatki.
REKLAMA
Zobacz także: Wielkanocne aranżacje stołu: GALERIA
Należy zadbać o to, aby wszystkie talerze były takie same, od kompletu. Pod żadnym pozorem nie można podawać potraw na głębokich czy płytkich talerzach, lecz na półmiskach, salaterkach i w misach. Półmiski i salaterki nie muszą koniecznie pochodzić z serwisu. Świąteczna uczta może być okazją do postawienia na stole starej, pięknej porcelany lub srebra, nawet jeśli dysponujemy tylko pojedynczymi egzemplarzami. Przed podaniem potraw pamiętajmy o przygotowaniu odpowiedniego narzędzia do ich nakładania. Sztućce, podobnie jak talerze, powinny pochodzić z jednego kompletu. Dobrze jest położyć na stole specjalne podstawki, tzw. koziołki, które służą do opierania noży i widelców.
Wielkanocny stół zaskoczy gości oryginalnością, jeśli podamy jaja malowane w takie same wzory jak obrus czy serweta. Zwyczajna serwetka w biało-czerwoną kratę będzie wyglądała świątecznie, jeśli obok niej postawimy biały talerz, a na nim umieścimy jajko w taką samą krateczkę.
Nakrywając do deseru, dobrze jest stworzyć artystyczną aranżację barw i przedmiotów. Efekt niemalże królewskiego stołu da nam połączenie czerwieni ze złotem.
Zobacz także: Wielkanocny stół: inspiracje
REKLAMA
REKLAMA