Bezpieczeństwo dzieci w kuchni

REKLAMA
REKLAMA
Urządzając kuchnię zwykle pamiętamy o jej modnej aranżacji, stylowych dodatkach, nowoczesnych sprzętach i o wygodzie korzystania. Ale czy nie zapominamy o najważniejszym, czyli bezpieczeństwie, szczególnie najmłodszych użytkowników?
REKLAMA
Z kuchni korzystamy bardzo często, przebywamy w niej nawet kilka godzin dziennie. Dlatego dbamy o przemyślane ułożenie mebli czy sprzętów tak, by wszystko było pod ręką podczas gotowania. Jednak kuchnia nabiera szczególnego znaczenia, gdy w domu pojawiają się małe dzieci. Wówczas pierwszorzędną sprawą stają się bezpieczne rozwiązania, które sprawią, że beztroskie zabawy nie skończą się mniejszą lub większą krzywdą. Poza nałożeniem zabezpieczeń na gniazdka prądu czy dokładnym schowaniu leków, warto pomyśleć również o innych „sztuczkach”.
Zobacz także: AGD ułatwiające codzienność
Gotowanie z dzieckiem
REKLAMA
Gotowanie jest dobrą okazją do wspólnego spędzania wolnego czasu z naszą pociechą. Dla dzieci jest to doskonała zabawa i okazja do nauki nowych rzeczy – rozwijając przy tym zdolności manualne. Dlatego w kuchni powinniśmy zapewnić jak najlepszy dostęp do akcesoriów kuchennych czy składników podczas wspólnego pichcenia. Ułatwieniem w pracy z dzieckiem może być przemyślane ułożenie szafek i szuflad, odpowiednio dopasowanych do przechowywania w nich garnków, drewnianych łyżek, plastikowych pudełek, sitek, itp.
– Kuchnia powinna być nie tylko ładna, praktyczna i wygodna, ale również funkcjonalna. Odpowiednio wygospodarowana przestrzeń i dużo wolnego miejsca na schowanie niezbędnych przedmiotów, sprawi że będzie to również miejsce bezpieczne dla dzieci – doradza Sylwia Kowalska–Mikutel, projektantka w firmie KAM, producenta mebli kuchennych.
Ostre noże i niebezpieczne sprzęty nie mogą być łatwo dostępne. W tym celu można zastosować wygodny, składany sprzęt, który możemy schować w szufladzie lub szafce na wyższym poziomie (np. krajalnice, tostery). Ochronne zatyczki sprawią natomiast, że dziecko nie będzie w stanie otworzyć zmywarki czy lodówki. Zagrożeniem czyhającym na najmłodszych są również ostre kanty, wystające elementy czy zakazane do otwierania szuflady.
– Sposobem na ominięcie problemu jest montaż szafek nie posiadających uchwytów, bądź zastosowanie uchwytów opływowych z łagodnymi brzegami – dodaje Sylwia Kowalska–Mikutel.
Zobacz także: Podstawy urządzenia ekologicznej kuchni
Niebezpieczne AGD
REKLAMA
Dużą rolę w bezpiecznej kuchni odgrywa sprzęt AGD. Nie trudno oparzyć się o gorącą kuchenkę, dlatego warto poszukać takiej, ze specjalną funkcją szybkiego chłodzenia bądź z systemem zimnych drzwi. Pozostają one chłodne nawet wtedy, gdy temperatura wewnątrz jest bardzo wysoka. Aby dziecko nie otworzyło piekarnika podczas pracy, można zamontować urządzenie wyżej np. na wysokości ponad 1 metra. Coraz częściej spotyka się również sprzęt z chowanymi pokrętłami czy możliwością ich zablokowania. Nic nie zastąpi jednak zdrowego rozsądku np. skierowanie rączki patelni czy garnka w stronę ściany podczas gotowania, eliminując możliwość strącenia przez malucha; zabezpieczenie kosza na śmieci; każdorazowe wyłączanie piekarnika i nie pozostawianie niebezpiecznych narzędzi na wierzchu.
Pomimo nowoczesnych technologii i zabezpieczeń, nie można stracić swojej opiekuńczej czujności. Nieoceniona jest z pewnością rozmowa z dzieckiem, wytyczenie jasnych zasad czy granic, których przekroczenie, może skończyć się krzywdą.
Źródło: materiały prasowe
REKLAMA
REKLAMA