Jak zaaranżować podłogę w kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Wybierz materiały łatwe w utrzymaniu
Aranżując wystrój pomieszczeń takich, jak kuchnia czy łazienka, w przypadku doboru materiałów ogranicza nas szereg czynników, które warunkują pracę w danym miejscu. Woda, jest jednym z tych, które mają największy wpływ na funkcjonowanie danego pomieszczenia. Pracując w kuchni, korzystamy z niej nieustannie. W związku z tym, powinniśmy dobierać takie materiały, które w miarę możliwości, będą opierały się negatywnemu działaniu wody i tym samym nie będziemy musieli remontować wnętrza co sezon. Z podłogą w kuchni jest tak samo jak z meblami. Ona także, niszczy się pod wpływem działania wody. Dlatego, drewno nie jest tu najlepszym wyborem. Idealnie za to, sprawdzą się różne gatunki kamienia lub znacznie tańsze płytki ceramiczne. Ich największą zaletą jest łatwość czyszczenia.
REKLAMA
Zobacz także: Czy linoleum to przeżytek?
Postaw na ciekawy kolor
Niestety wciąż wielu Polaków, ze względu na kolor, rozróżnia jedynie podłogi „jasne” i „ciemne”. W ofercie wielu sklepów z materiałami do wykończenia domu, możemy znaleźć materiały w całej palecie barw. Począwszy od śnieżnobiałego koloru płytek, po awangardowe wielokolorowe łączenia i barwienia, na przykład kafelków. Podłoga jest podstawą wystroju. Jeśli całość aranżacji jest bardzo zachowawcza, powinniśmy zdecydować się na przełamanie nudy, właśnie poprzez dobór ekstrawaganckich płytek. Pamiętajmy jednak o tym, że na jasnych płytkach, widoczny będzie praktycznie każdy odcisk palca. Z kolei ciemne barwy w kuchni, to konieczność codziennego odkurzania i zmywania podłogi. Niestety na takim podłożu, widać każdy gram kurzu i pyłu.
Zobacz także: Jak wykończyć ścianę nad blatem kuchennym?
Pamiętaj o systematycznej konserwacji.
Niezależnie od tego czy na podłogę w kuchni wybierzemy kamień, drewno czy płytki, każdy z tych materiałów wymaga cyklicznego czyszczenia i konserwacji – np. w przypadku podłogi drewnianej będzie to lakierowanie.
REKLAMA
REKLAMA