Jaką podłogę wybrać do kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia jest domowym laboratorium, współczesną pracownią alchemiczną, w której codziennie komponowane są różnorodne mikstury, domowe przysmaki. Do ich przygotowania wykorzystujemy ogień i wodę, mieszając różnorodne substancje, dlatego ważne jest, aby przestrzeń kuchni było odporna na działanie żywiołów, a powierzchnia ścian, blatów i podłóg nie uległa szybkiemu zużyciu i zniszczeniu.
REKLAMA
Materiał zastosowany na podłodze powinien posiadać właściwości pozwalające na łatwe uporządkowanie przestrzeni, posiadać odporność na zaplamienia, uderzenia i otarcia. Doskonale sprawdzają się płytki kamienne, najlepiej granitowe, o jak największych wymiarach. Równie dobre będą podłogi z płytek gresowych posiadające odpowiednią twardość i bogata kolorystykę.
Zobacz także: Projekty kuchni - galeria
Wybór materiału na podłogę podyktowany jest charakterem mebli kuchennych – szkliste gresy, kamień to rozwiązanie pasujące do kuchni nowoczesnych. Do kuchniach stylizowanych, rustykalnych odpowiednie są płytki ceramiczne – szkliwione, których przecierana kolorystycznie powierzchnia dobrze harmonizuje z taką konwencją. Ogólna zasada, która pomoże zachować wizerunek każdej kuchni, jak najdłużej bez uszczerbku na estetyce, jest stosowanie dużych formatów elementów podłogowych, unikając wielu łatwo brudzących się fug.
Dobrym pomysłem jest zastosowanie płytek rektyfikowanych, ciętych, bez fazy na krawędzi, układane z mikroskopijną fugą tworzą jednorodną powierzchnię podłogi.
Materiałem, który coraz częściej stosowany jest w naszych domach jest podłoga wykonana z betonu – pokryta żywicą - wypolerowana i odpowiednio impregnowana. Podłoga wykonywana w całości, zapewnia jednolitą spójną powierzchnie – bez fug i łączeń. Charakteryzuje się wysoka odpornością mechaniczna i chemiczną. Materiałem, który również spełnia wymagania stawiane podłogom kuchennym jest podłoga z tworzywa sztucznego. Duże płaszczyzny, łatwość i szybkość montażu to zalety tego rozwiązania, podstawową wadą – wrażenie plastikowej podłogi i brzydkie starzenie się materiału.
Zobacz także: Jak wybrać podłogę do domu?
REKLAMA
Podłoga w kuchni jest narażona na zabrudzenia, dlatego powinniśmy odpowiednio ją pielęgnować. Produkty spożywcze nasycone są barwnikami, które łatwo wnikają w strukturę powierzchni podłogi pozostawiając plamy. Regularna impregnacja podłogi odpowiednio zabezpieczy przed powstawaniem plam.
Na podłodze w przestrzeni kuchni nie powinno się stosować drewna ani pochodnych w postaci różnorodnych paneli. Elementy drewniane ulegają deformacji pod wpływem wilgotności i temperatury, są nie odporne na zaplamienia, posiadają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie, co można zaobserwować już po krótkim czasie użytkowania.
ARTDESIGN
REKLAMA
REKLAMA