Jak praktycznie urządzić spiżarnię?

REKLAMA
REKLAMA
Odpowiednie miejsce
Znaleźć miejsce dla tego typu pomieszczenia gospodarczego powinniśmy już na etapie projektu zagospodarowania przestrzeni. Spiżarnia jest przydatna szczególnie w mieszkaniach, gdzie zastosowane jest rozwiązanie „salon z aneksem”. To dodatkowa przestrzeń, która pozwala przechowywać używane w kuchni na co dzień przedmioty o dużych gabarytach. Chcąc przeznaczyć miejsce na spiżarnię w mieszkaniu, musimy spełnić pewne warunki:
REKLAMA
- Najlepiej umiejscowić spiżarnię jak najbliżej kuchni. Pozwoli to nam w pełni wykorzystać jej przeznaczenie.
- Miejsce na spiżarnię musi być odcięte od dopływu ciepła. Temperatura w pomieszczeniu powinna wahać się pomiędzy 10–15°C. Miejsce to musi być dobrze zaciemnione i suche. Tak, aby stworzyć idealne warunki do przechowania żywności.
- Ważne, aby pomieszczenie było na tyle duże, żebyśmy mogli się swobodnie w nim poruszać.
- Warto zainwestować w półki o różnych rozmiarach i profilach. Przydadzą się specjalne powierzchnie na butelki i solidne blaty pod zgrzewki z wodą lub ciężkie urządzenia.
Zobacz także: Jakie akcesoria pomogą utrzymać porządek w spiżarni?
Co powinno się w niej znaleźć?
Spiżarnia jest miejscem przeznaczonym do przechowywania żywności. Powinny się znaleźć w niej półki na przetwory i konfitury. Dobrze jest zainstalować haki do suszenia ziół. W spiżarni możemy trzymać długoterminową żywność lub np. zgrzewki z napojami.
Zobacz także: Jak zaprojektować pomieszczenia, aby ograniczyć straty ciepła?
Dostęp do powietrza
Z problemem tak ważnej wentylacji w pomieszczeniu gospodarczym można sobie poradzić na wiele sposobów:
- przede wszystkim potrzebny jest osobny kanał wentylacyjny. Musi rozpraszać tworzące się w spiżarni zapachy i doprowadzać do niej dopływ świeżego powietrza.
- innym rozwiązaniem jest wykucie okna lub dwóch otworów na dole i na górze ściany zewnętrznej. Ich średnica powinna być nie większa niż 20cm.
REKLAMA
REKLAMA