Pomidory w ogrodzie – kolorowe odmiany, sadzenie, pielęgnacja
REKLAMA
REKLAMA
Kolorowe odmiany pomidorów
W przydomowych ogrodach warto wypróbować ciekawe, kolorowe odmiany. Na uwagę zasługują m.in. brązowy Black Russian albo zielony w fazie dojrzałości gatunek Evergreen. Sałatki urozmaici odmiana koktajlowa Ola Polka, o żółtej barwie albo Tigerella, która ma owoce paskowane, czerwono-zielone. Do najpopularniejszych odmian gruntowych do bezpośredniego spożycia należy Bawole serce. Pomidory są bardzo duże, ich waga dochodzi do 0,5 kg. Jeśli chodzi o gatunki odporne na choroby, to warto polecić Samuraja. Owoce są średniej wielkości, czerwone, dobrze nadają się na przetwory.
REKLAMA
Zobacz także: Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny
Sadzenie pomidorów
Pomidory sadzi się bezpośrednio do gruntu albo też w szklarni lub specjalnych tunelach foliowych. Te ostatnie sprawiają, że rośliny nie są narażone na nagłe zmiany temperatury. Przygotowane wcześniej lub kupione rozsady możemy umieścić w ogrodzie pod koniec maja, kiedy nie grożą im już przymrozki. Należy wbić w ziemię półtorametrowe tyczki, w odległości 60–70 cm od siebie, po jednej dla każdej rośliny. Pojemniki z roślinami umieszczamy na kilka minut
w wodzie. Pomidory sadzimy głębiej niż rosły w pojemnikach. 10–15 dni po posadzeniu przywiązujemy pomidory do tyczek poniżej kwiatostanu. Trzeba pamiętać, żeby przesuwać sznurek lub tasiemkę wraz ze wzrostem. Kiedy roślinki będą miał około 8 cm wysokości, należy usunąć wszystkie liście mniej więcej do 2,5 cm wysokości łodygi. Zazwyczaj te pierwsze liście otrzymują mniejszą ilość słońca, przez co różne patogeny z gleby mogą się do nich przedostać. W takiej sytuacji łatwo o rozwój grzybicy.
Cięcie pomidorów
Na początku okresu wegetacji warto przycinać pomidory, wtedy roślina skieruje swoje siły na produkcję owoców, a nie nadmierny rozrost. Pęd główny przycinamy powyżej drugiego kwiatostanu. Nowe rozgałęzienia pojawiają się w miejscu, w którym liście wyrastają z pędu głównego. Następnie zachowujemy ten z pędów bocznych, który jest najwyżej. Potem, kiedy wytworzy się drugi kwiatostan, także go przycinamy. W lipcu i sierpniu usuwamy tzw. wilki, czyli młode pędy, które wyrastają z kątów liści. Przycinanie jest niepotrzebne odmianom samokończącym (dorastającym tylko do określonej wysokości) i odmianom o drobnych owocach.
Zobacz także: Pomidory – uprawa
Pielęgnacja pomidorów
Optymalna temperatura do wzrostu pomidorów wynosi około 20°C w ciągu dnia i 17°C nocą. Jeśli temperatura spadnie poniżej 10°C, rośliny mogą przestać rosnąć. Gleba przeznaczona na uprawę pomidorów nie powinna być ani zbyt ciężka i podmokła, ani zbyt lekka. Pomidor pobiera z gleby znaczną ilość składników pokarmowych, dlatego powinniśmy odpowiednio go nawozić. Warto wybrać nawóz przeznaczony do tego typu upraw. Zawierają one naturalne substancje, które odżywiają rośliny. W nawozie szczególnie istotny jest potas – jego niedobór skutkuje brakiem intensywnej barwy i pękaniem owoców. Pomidory nawozi się pierwszy raz po wschodach roślin lub posadzeniu rozsady, kolejny raz po 14–16 dniach, a następnie trzeci i czwarty raz co 14–16 dni.
Podlewanie pomidorów
Potrzeby wodne pomidorów zależą od fazy rozwoju rośliny – przez pierwsze 2–3 tygodnie niższa wilgotność sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego. Jednak, kiedy pojawiają się owoce, zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Jeśli wody będzie za mało, to owoce mogą w ogóle się nie pojawić albo będą małe i niesmaczne. Trzeba pamiętać, aby podlewać rośliny przy korzeniu, unikając moczenia liści. Pomidory wymagają dużej troski. Codziennie warto przyjrzeć się roślinom, czy nie zaczynają chorować. Liście z przebarwieniami należy natychmiast usunąć. Pamiętajmy jednak, że nie powinno się ich przeznaczać na kompost.
Zobacz także: Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?
Owoce
Owoce pomidorów dojrzewają po około 45–60 dniach od czasu zakwitnięcia kwiatów. Szypułki dobrze wybarwionych owoców z łatwością odłamują się w miejscu zgrubienia. Owoce można zbierać w różnych fazach rozwoju – w zależności na jaki cel je przeznaczyliśmy. Z tych zerwanych prosto z krzaka warto przygotować pomidorowy chłodnik – na pewno będzie pysznie orzeźwiał w gorące dni!
REKLAMA
REKLAMA