Ekologiczna uprawa warzyw
REKLAMA
REKLAMA
Ekologiczna uprawa warzyw polega na stosowaniu do użyźniania gleby metod naturalnych. Zamiast nawozów chemicznych wykorzystuje się próchnicę, materię organiczną, kompost oraz ściółkę. Celem jest uprawianie zdrowych i obfitych plonów.
REKLAMA
Producenci „ulepszaczy” prowadzą badania, które mają na celu udowodnienie, że ich środek w zebranych plonach, nie jest szkodliwy dla ludzi. Zawarte środki w jednym produkcie, może nie są groźne, ale weźmy pod uwagę, że wszystko, co jemy jest nasączone konserwantami, związkami bakteriobójczymi, chlorem i związkami chemicznymi. Wówczas, po połączeniu wszystkich składników, jaka będzie suma? Czy wciąż nieszkodliwa? Własny ogródek warzywny na naturalnym podłożu i bez dodatków chemii gwarantuje jakość. W końcu możemy mieć świadomość tego, co jemy.
Zobacz także: Zdrowe rośliny w zdrowym ogrodzie
Podłoże
REKLAMA
W uprawie ekologicznej duże znaczenie ma gleba. Trzeba o nią dbać, gdyż zawiera żywe organizmy. Chcąc zniszczyć szkodniki, możemy niszczyć również mikroorganizmy dla nas pożyteczne. Warzywa, które są karmione w sposób naturalny, zawierają zrównoważone ilości pierwiastków śladowych oraz witamin. Wszelkie sztuczne nawozy zaburzają tę harmonię i powodują niedobory.
Ważne jest również upodobanie danych warzyw i rodzaj gleby – kwaśna lub zasadowa. Jeżeli dokonamy złego doboru albo będziemy działali na oślep, efektem mogą być choroby roślin i ich zły wzrost.
Zobacz także: Trendy ogrodowe: Jak być nowoczesnym ogrodnikiem?
Wysiew
Korzystną techniką są zagony podwyższone. Ich zaletą jest lepsze wykorzystanie powierzchni, kompostu, ściółki oraz wody. Długość zagonu może być dowolna i w głównej mierze, zależy od powierzchni, którą dysponujemy. Z szerokością jest już inaczej. Warto zwrócić uwagę na to czy mamy swobodny dostęp do warzyw z każdej strony – maksymalna szerokość w tym przypadku to około 120 cm.
Jednym ze sposobów jest poświęcenie jednego zagonu na jedną roślinę. Ponadto, zagon, który w jednym roku był przeznaczony na jedno warzywo, możemy swobodnie przeznaczyć na inne.
Innym pomysłem jest sadzenie plonów o różnym okresie wzrostu na jednym zagonie. Dzięki temu rośliny będą miały odpowiedni pokarm, miejsce, wilgoć oraz wysokość. Problem polega na tym, że musimy być pewni czy dane warzywo rośnie obok tego, co powinno.
Zobacz także: Boczniak – uprawa
Dla początkujących, w zagonach podwyższonych, sprawdza się technika sadzenia w rzędach. Dzięki temu chronimy rośliny przed owadami, plony wzrastają dzięki mieszanej uprawie i oszczędzamy miejsce.
Nawożenie
REKLAMA
Ekologiczna uprawa to nawożenie poprzez ściółkowanie lub kompostowanie. Wszystko, co naturalne i organiczne poprzez rozkład powraca i użyźnia ziemię. Ściółka to materia organiczna – wszelkie odpady roślinne lub zwierzęce (skórki, skorupki, obierki itp.) – chroniąca i dostarczająca glebie niezbędnych składników.
Istnieją również naturalne nawozy mineralne w postaci proszku. Są one bogate w potas, fosfor oraz pierwiastki śladowe. Można nimi wzbogacać bezpośrednio glebę lub kompost. Zaletą tych nawozów jest fakt, że rozpuszczają się bardzo powoli i zasilają ziemię przez kilka lat. Nie przedostają się również zbyt szybko do wód gruntowych.
Zobacz także: Skorzonera – uprawa
W okresie letnim warzywa dobrze jest nawozić, gdyż w ten sposób zasilamy je w składniki, które zostały zużyte.
Podlewanie
Podlewanie ekologiczne to woda wzbogacona nawozem zwierzęcym lub wodnym roztworem kompostu. Podczas podlewania należy się upewnić, że woda wraz ze składnikami odżywczymi wsiąka w glebę, w pobliżu korzeni, a nie rozpływa się na boki.
Zobacz także: Czosnek – uprawa
Szkodniki i choroby
Zamiast zabijać szkodniki środkami chemicznymi, warto zastanowić się, jak przegonić nieproszonych gości. Jednym ze sposobów jest dobra gleba. Zdrowe i silne rośliny są bardziej odporne na choroby. Drugą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę są nasiona i rośliny – powinny być dobrej jakości. Dodatkowo warto wybierać te odmiany warzyw, które dobrze radzą sobie w danym klimacie. Oranie ziemi jesienią niszczy zamieszkujące w niej szkodniki.
Zastosowanie sody oczyszczonej (płaska łyżeczka na litr wody) pomaga natomiast w walce z mączniakiem, który zaatakował plantację ogórków.
Ponadto, warto zaznajomić się z oddziaływaniem samych roślin. Niektóre warzywa w sąsiedztwie innych skutecznie odstraszają nieproszonych gości. Na przykład, chrzan lub len posadzony w towarzystwie pomidorów odstrasza stonkę. Intensywnie pachnące zioła również odstraszają owady. Cząber, na przykład, ochroni pędy fasoli, bazylia – pomidory, mięta to tarcza na rośliny krzyżowe – brokuły, kalafiory, brukselki itd.
Zobacz także: Zasady ekoogrodnictwa
REKLAMA
REKLAMA