Znakowanie żywności genetycznie modyfikowanej (GMO)

REKLAMA
REKLAMA
Znakowanie żywności genetycznie modyfikowanej ma przede wszystkim na celu informowanie konsumenta o tym, jaki produkt kupuje oraz daje mu możliwość wyboru określonego produktu.
REKLAMA
Obowiązkiem znakowania objęta została żywność, która zawiera lub składa się z GMO.
Zgodnie z art. 13 rozporządzenia 1829/2003 na opakowaniu produktu spożywczego, który ma w swoim składzie GMO lub jest wyprodukowany z GMO – powinna zawierać się jedna z poniższych informacji o następujące treści:
– produkt „genetycznie zmodyfikowany”,
– produkt „wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej…” (np. kukurydzy)
– produkt „zawiera genetycznie zmodyfikowany…” (np. soję)
– produkt „zawiera (nazwa składnika) wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej (nazwa organizmu)”.
Są także przepisy, które regulują dodatkowe znakowanie genetycznie zmodyfikowanych produktów, które różnią się od swoich konwencjonalnych odpowiedników pod względem wartości odżywczych lub też mogą mieć wpływ na kwestie o charakterze np. religijnym.
Zobacz także: GMO – prawdy i mity
Informacje uzupełniające powinny znajdować się również na etykietach produktów, które nie mają swoich spożywczych odpowiedników. W takim przypadku na opakowaniu powinna znaleźć się etykieta charakteryzująca daną żywność.
Rozporządzenie 1830/2003 reguluje znakowanie zarówno znakowanie produktów GMO jak i żywność genetycznie modyfikowaną.
Wszystkie produkty pochodzenia GMO (mające w swoim składnie lub składające się z GMO) muszą posiadać na etykiecie informacje:
„ten produkt zawiera genetycznie zmodyfikowany organizm” lub
„ten produkt zawiera genetycznie zmodyfikowany (nazwa organizmu)”
Produkty nie pakowane zawierające GMO
Informacja o tym, że oferowany konsumentowi produkt bez opakowania lub w miejscu zbiorowego żywienia np. restauracje lub zakładowe stołówki, zawiera w swoim składzie GMO – powinna znajdować się w widocznym dla konsumenta miejscu.
Zobacz także: Żywność bez GMO – jak ją kupować?
REKLAMA
REKLAMA