Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?
REKLAMA
REKLAMA
Rynek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) na świecie cały czas się rozwija, a produkty są sprzedawane i ogólnie dostępne. Korzyści, ze sprzedaży genetycznie modyfikowanej żywności (GMO) czerpią zarówno producenci jak i konsumenci. Dlaczego? Jak pisze www.who.int, żywność modyfikowana genetycznie (GMO) jest tańsza, od tej produkowanej w tradycyjny sposób, ma także większą wartość odżywczą oraz jest bardziej trwała.
REKLAMA
W związku z tym, że dystrybutorom nasion modyfikowanych genetycznie (GMO) bardzo zależy na tym, by producenci akceptowali ich produkt i chcieli go używać, w znacznym stopniu koncentrują się na wszelkich innowacjach z tym związanych. Dążą do tego, aby i producenci i przemysł spożywczy docenili ich działania i chcieli wykorzystywać ich produkt w swoich uprawach.
Zobacz także: GMO – co to takiego?
Jednym z powodów dla którego zaczęto wytwarzać genetycznie modyfikowaną żywność (GMO), była chęć poprawy poziomu ochrony upraw. Uprawy GMO będące na rynku pojawiły się po to, aby zwiększyć ochronę roślin przed wszelkimi atakującymi je chorobami, owadami lub wirusami, a także by zwiększyć ich odporność na działanie herbicydów.
Odporność GMO na owady
Odporność upraw GMO na owady osiąga się poprzez włączenie do ich produkcji toksyny z bakterii Bacillus thuringiensis (BT). Toksyna ta jest powszechnie stosowana jako środek owadobójczy i jest bezpieczna dla zdrowia. Rośliny genetycznie modyfikowane (GMO), które stale wytwarzają tą toksynę, jak wynika z badań – wymagają mniejszych ilości środków owadobójczych (herbicydów) w określonych sytuacjach np. kiedy ataki szkodników są intensywne lub jest ich dużo.
Zobacz także: Turkuć podjadek – nieproszony gość w ogrodzie
Odporność GMO na wirusy
Odporność genetycznie modyfikowanych roślin (GMO) na poszczególne wirusy uzyskuje się poprzez wprowadzenie do genetycznie modyfikowanych organizmów genu wirusów, które powodują choroby u roślin. Odporność wirusa powoduje, że rośliny są mniej podatne na choroby wywołane przez te wirusy, ma to także znaczny wpływ na wzrost plonów.
Odporność GMO na herbicydy
Odporność genetycznie modyfikowanych roślin (GMO) na herbicydy osiąga się poprzez wprowadzenie do kodu genetycznego roślin, genu oporności bakterii z pewnych herbicydów. W sytuacji, kiedy np. inwazja chwastów jest znacząca, stosowanie roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) powoduje, że nie musimy do ich wyplenienia używać takiej ilości herbicydów, jak przy tradycyjnej uprawie.
Zobacz także: Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?
Opracowanie: Redakcja mojafirma.infor.pl/nieruchomosci
Źródło: www.who.int
REKLAMA
REKLAMA