Suszenie ziół – poradnik
REKLAMA
REKLAMA
Susząc zioła możemy skorzystać ze specjalnej suszarki, możemy też suszyć zioła na świeżym powietrzu lub w piekarniku. Zobacz, która metoda będzie dla Ciebie najlepsza.
REKLAMA
Suszenie ziół za pomocą specjalnej suszarki
Susząc zioła w specjalnej suszarce, nie należy przekraczać temperatury 40°C. Ziół przed suszeniem nie powinno się myć. Jeśli już zachodzi taka potrzeba – można je lekko przepłukać i delikatnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Susząc zioła w suszarce, najlepiej robić to w temperaturze 30°C pilnując całego procesu. Może się bowiem zdarzyć tak, że jedne zioła będziemy suszyć dłużej, inne krócej. Dobrze wysuszone zioła powinny zachować swój kolor z przed suszenia, powinny być też sprężyste.
Suszenie ziół na świeżym powietrzu
To bardzo często wybierana metoda suszenia ziół. Chcąc suszyć zioła na świeżym powietrzu, należy pamiętać, aby nie robić tego bezpośrednio na słońcu, ale gdy pogoda jest ciepła i sucha. Do suszenia ziół można też wykorzystać pomieszczenia znajdujące się na poddaszach domów. Ciepłe, dobrze nagrzane pomieszczenie świetnie nadają się do suszenia ziół. Nie powinniśmy zapomnieć jednak o sprawnej cyrkulacji powietrza.
Zobacz także: Zioła na stres – Waleriana, Pierwiosnek lekarski i Serdecznik
Suszenie ziół w piekarniku
Metoda suszenie ziół w piekarniku nie jest najlepsza. Zioła suszone w ten sposób tracą smak i aromat a także wszystkie wartościowe substancje odżywcze. Jeśli mamy taką możliwość – lepiej wybierzmy inną metodę suszenia ziół lub rozpocznijmy hodowlę świeżych ziół w domu.
Jak długo należy suszyć zioła?
Czas suszenie ziół jest różny w zależności od tego, którą część rośliny suszymy. Niezależnie od tego czy suszymy zioła w suszarce czy na poddaszu powinniśmy pilnować tego procesu, aby ziół nie przesuszyć. Dobrze ususzone zioła powinny być w miarę sprężyste. Nie powinny trzaskać, kiedy postanowimy je wygiąć.
Zobacz także: Zioła na lepszą pamięć – Rozmaryn, Kozieradka i Głóg
REKLAMA
REKLAMA