Czy wiesz jak zapobiec skażeniu roślin metalami ciężkimi?
REKLAMA
REKLAMA
Źródła metali ciężkich – nawozy mineralne (zwłaszcza fosforowe i wapniowe), organiczne oraz komposty z odpadów komunalnych, przemysłowych, roślin uprawianych w skażonych rejonach.
REKLAMA
Nie zakładaj ogrodu warzywnego ani sadu w pobliżu drogi o dużym natężeniu ruchu. Nie uprawiaj jarzyn i owoców kumulujących metale ciężkie (np. korzeniowe, botwina, sałata).
Nadmierne zakwaszenie gleby może być przyczyną zwiększenia przyswajalności metali ciężkich przez rośliny. Wykonaj wapniowanie, aby podnieść jej odczyn pH. Wapń z wieloma pierwiastkami tworzy związki (zmniejsza to ich wchłanianie przez rośliny). Uwaga! Przedawkowanie może zwiększyć podatność gleby na skażenie metalami ciężkimi.
Wybieraj nawozy mineralne bogate w składniki pokarmowe i nawozy wieloskładnikowe zawierające magnez i mikroelementy.
Nawozy fosforowe (zwłaszcza superfosforaty) stosuj jesienią (znajdujące się w nich metale ciężkie przed siewem zdążą wytworzyć w glebie trudno rozpuszczalne związki nieprzyswajalne dla roślin).
Na glebach lekkich unikaj jednorazowego wprowadzania większych dawek nawozów potasowych w formie chlorkowej – powoduje to wzrost stężenia soli w glebie i większą dostępność niektórych metali ciężkich dla roślin.
Ważne! Węgiel brunatny ma niezwykłe zdolności do wchłaniania metali ciężkich z gleby. Jesienią przekop razem z glebą ok. 5-7 l tzw. drobnej frakcji tego węgla na ok. 100 m2 – oczyścisz ziemię pod uprawy.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.