Czy wiesz jak przygotować własną grządkę w ogrodzie?
REKLAMA
Idealna grządka powinna leżeć po stronie południowej lub południowo-zachodniej, dzięki czemu dociera do niej dużo słońca. Zaobserwuj , gdzie na niebie znajduje się słońce w południe i wybierz kawałek działki zwrócony w tamtą stronę.
REKLAMA
Kiedy już wybierzesz miejsce , oznacz je. Możesz zrobić ładną granicę z kamyków, tłuczonej ceramiki, kawałków drewna, kory,cegieł czy czegokolwiek, co wpadnie ci w ręce.
REKLAMA
Wreszcie czas na ciężką pracę. Musisz przekopać swoje poletko widłami. Kopiąc, zorientujesz się, z jaką glebą masz do czynienia. Najlepiej, jeśli w ogródku odkryjesz przyjemnie kruszącą się ziemię, którą łatwo przekopywać. Jeżeli w twoim ogrodzie jest gęsta, kleista glina, będziesz musiała pracować nieco ciężej, ale nie rozpaczaj - każdą ziemię można ulepszyć, nawożąc ją co roku kompostem.
Spulchniaj grządkę rzędami, posuwając się do tyłu. Przy okazji wyciągaj z ziemi chwasty i kamienie. Przekop grządkę ponownie, tym razem dorzucając trochę kompostu lub dojrzałego obornika, który odżywi twoje rośliny. Rozprowadź go równomiernie, a potem wymieszaj widłami z ziemią. Ubij stopami w gumowcach świeżo skopaną grządkę, aby zniwelować wszelkie grudy i nierówności. W końcu grabiami wyrównaj powierzchnię.
Twoja grządka jest gotowa. Teraz możesz sadzić bądź siać swoje ulubione warzywa lub kwiaty, albo i jedne i drugie. To twój ogród, możesz więc sam decydować. Pamiętaj, że ogrodnictwo to sztuka uprawiana roślin metodą prób i błędów - nie załamuj się więc, jeśli za pierwszym razem nie wyhodujesz najpiękniejszych kabaczków w okolicy.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.