Jak wyhodować szczypiorek w doniczce?
Szczypiorek to bylina, która jest bogata w witaminy C i B2, a także sód, potas, żelazo, fosfor i karoten. Nadaje naszym potrawom życia i piękna, ale także przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie oraz wzmaga apetyt.
Wyhoduj na parapecie lub w ogródku
Do domowej uprawy wystarczy skrzynka lub zwykła doniczka oraz ziemia ogrodnicza (na skrzynkę o długości 60 cm potrzeba ok. 5 litrów ziemi ogrodniczej). Wsadź do niej kiełkującą cebulę. Postaw ją w jasnym i ciepłym miejscu i regularnie podlewaj. Już po kilku dniach zacznie się zielenić. Żeby przez całą wiosnę mieć świeżą zieleninę, co jakiś czas obcinaj listki, a co 2–3 tygodnie dosadzaj nową cebulę.
Zobacz także: Zioła w ogrodzie
Kępy szczypiorku mogą zdobić także nasze okno kuchenne. Jesienią zżółkniętą, młodą kępę wykopmy i lekko przesuszmy. Następnie przez 3 tygodnie będziemy ją podlewać wodą o temperaturze 35–40 stopni C, dzięki czemu pobudzimy roślinę do wzrostu. W czasie krótszych dni będziemy musieli także doświetlać rozsadę przy temperaturze 16–18 stopni C, a gdy liście uzyskają wysokość 15 cm, możemy je ściąć.
Zobacz także: Ogrodowe trendy

Komentarze(0)
Pokaż: