Czy wiesz jak wybrać grill?
REKLAMA
REKLAMA
Przede wszystkim zastanów się gdzie będziesz używać grilla – na balkonie czy w ogrodzie, ile jedzenia na raz chcesz przyrządzać, jaka techniką chcesz przyrządzać jezdnie – tradycyjną, czy też barbecue lub wędzenie oraz jak często zamierzasz grillować.
REKLAMA
Jeżeli zamierzasz grillować w ogrodzie i masz dużo miejsca możesz wybierać od grillów murowanych przez elektryczne, węglowe, gazowe po grillowędzarnie. Ceny grillów wahają się od 80 zł do 10 tysięcy za grillowędzarnie.
REKLAMA
Jeżeli nie masz możliwości robienia grilla w ogrodzie i pozostaje ci mały balkon, wybierz specjalny grill balkonowy. Modele tego typu mają często uchwyty, które pozwalają zawiesić grill na barierce. Ceny tego typu modeli zaczynają się od 160 zł. Koniecznie pomyśl, czy nie będziesz dymił sąsiadom z góry. Na balkon najlepiej wybrać grill elektryczny. W tym wypadku nie będziesz musiał martwić się o wynoszenie popiołu czy organizowanie ciężkiej butli gazowej. Wadą niestety będzie dość mdły smak jedzenia – bez specyficznego aromatu i brązowej skórki jaką daje grill węglowy.
Jeśli zamierzasz zabrać grill na wycieczkę lub na plażę, idealnym rozwiązaniem jest przenośny grill typu hibachi. Po złożeniu można schować go do plecaka. Jest to prosty grill wyposażone w ruszt i palenisko węglowe. Jednorazowo można nim przygotować posiłek dla 3 osób. Kosz – zwykle kilkanaście złotych. Można również kupić turystyczny grill gazowy.
Osobiście polecam małe grille kuliste z przykrywką, które są odrobinę większe niż hibachi, ale równie mobilne i dają więcej możliwości.
Jeżeli zamierzasz przyrządzać jedzenie dla większej liczby osób, np. na przyjęcie w ogrodzie, najlepszy będzie grill gazowy z wielkim rusztem, mieszczącej jednorazowo nawet kilkadziesiąt porcji.
Do tradycyjnego grillowania nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Jeśli natomiast chcesz zabawić się w barbecue, koniecznie kup grilla z przykryciem. Do wędzenia najlepsza będzie grillowędzarnia.
REKLAMA
Częste grillowanie (co najmniej 1 na 2 tygodnie przez cały letni sezon) wymaga wytrzymałego sprzętu. Nie radzą oszczędzać, po prostu zainwestuj od razu w porządny sprzęt z nierdzewnej emaliowanej porcelaną stali za kilkaset złotych. Sprzęt spokojnie posłuży ci przez kilka sezonów. Polecam wybierać sprzęt sprawdzonych marek: Weber, Broil King, Barbecook czy Cadac.
Wybierając tradycyjny, prosty grill, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na powierzchnię rusztu i pomyśl ile osób będziesz musiał „wykarmić” podczas przyjęcia. Z zasady powierzchnia rusztu nie powinna być mniejsza niż 0,2 m kw.
Jeżeli decydujesz się na grill gazowy lub elektryczny, zwróć uwagę na moc cieplną. Nie daj się zwieść myśleniu, że im większa moc tym lepszy jest grill. Przede wszystkim liczy się efektywność spalania paliwa – jeżeli będzie niska, grill będzie marnował gaz, w związku z czym koszty grillowania będą wyższe. Jeżeli nie masz wygórowanych potrzeb, wybierz grill o mocy 6,5-14,5 kWh.
Jeżeli jest to grill gazowy, sprawdź, czy kurki łatwo się kręcą i czy ma dwa palniki (potrzebne do grillowania pośredniego).
Sprawdź z jakiego materiału jest wykonany grill. Najlepiej żeby był ze stali nierdzewnej lub chromowanej albo ze stali emaliowanej porcelaną. Kratki rusztów powinny być z żeliwa, a raczki, uchwyty i osłony z aluminium.
Zorientuj się, czy jest możliwość zainstalowania dodatkowego wyposażenia, np. rożna obrotowego, patelni i tacek, koszów do węgla i brykietu, rusztów itp.
Grill węglowy czy gazowy? Jeden i drugi ma swoje zalety i wady. Grill węglowy jest niezależny od sieciowych źródeł energii - wystarczy worek węgla i podpałka, ale jest trudniejszy w obsłudze niż gazowy. Gazowy wymaga z kolei dostępu do źródła gazu – instalacji gazowej (w przypadku zasilanego gazem ziemnym) lub butli z gazem (na propan butan), ale zaletą jest łatwe rozpalanie i kontrolowanie temperatury.
Moja rada: jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku i aromacie przyrządzanego jedzenia, wybierz grill węglowy. Wymaga wprawdzie wprawy w rozpalaniu i utrzymywaniu odpowiedniej temperatury, ale smak potraw jest zdecydowanie lepszy niż w grillu gazowym czy elektrycznym. W grillu węglowym szybciej i łatwiej przygotujesz jedzenie, ponieważ można w nim uzyskać temperaturę ponad 260 st. W przeciętnym grillu gazowym nie można uzyskać takiej temperatury, dlatego czas pieczenia jest dłuższy (chyba, że zainwestujesz w grill gazowy, który pozwala osiągnąć temp. 480 st. C).
Na grillu gazowym trudniej jest uzyskać chrupiącą skórkę, ale nie jest to niemożliwe. Trzeba rozgrzać grill do najwyższej możliwej temperatury i opiekać jedzenie przez 4 min z jednej strony, a następnie przewrócić na druga stronę i zamknąć pokrywę. Mięso nie będzie jednak miało aromatu i chrupkości jaką daje grill węglowy.
Grill gazowy wybierz jeśli nie masz możliwości (np. obecność sąsiadów, mało miejsca itp.) lub chęci na rozpalanie grilla węglowego i w dodatku nie jesteś wytrawnym smakoszem grillowanych potraw.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.