Jak zaplanować domowy system sortowania śmieci?
REKLAMA
REKLAMA
Najwygodniejszym miejscem do prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów jest kuchnia, w której produkujemy ich najwięcej. Organizację systemu sortowania zacznijmy zatem od wydzielenia w niej miejsca na składowanie odpadów, które nie nadają się do ponownego przetworzenia oraz na te podlegające recyklingowi. Blisko zlewozmywaka umieśćmy oddzielny, większy kosz na śmieci zmieszane, nie nadające się do recyklingu, takie jak tłusty i zabrudzony papier, zużyte chusteczki, resztki wędlin, mięsa i ryb. Jeśli posiadamy działkę lub ogródek warto też pomyśleć o kompostowniku, do którego wyrzucać będziemy kuchenne odpady organiczne, czyli np. resztki warzyw, owoców, fusy z kawy i herbaty. Na odpady biodegradowalne przyda się oddzielny kosz, który ze względów higienicznych powinien być wyposażony w pokrywkę. Odpady nieorganiczne, przeznaczone do ponownego przetworzenia, powinny być dokładnie oczyszczone i suche. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo miejsca pod zlewem, pojemniki możemy umieścić np. w jednej z dolnych szafek kuchennych. Dzięki takiemu rozwiązaniu segregacja będzie mniej czasochłonna i bardziej komfortowa.
REKLAMA
Sortowanie śmieci. Fot. IKEA Kraków
Zobacz także: Deklaracje „śmieciowe” – sprzeczne z ochroną danych osobowych?
– Dobór różnego rodzaju pojemników pozwoli nam łatwo oddzielić od siebie poszczególne frakcje. Świetnie sprawdzą się tu systemy do segregacji składające się z różnej wielkości plastikowych koszy, które w łatwy sposób można dopasować do przestrzeni pod zlewem, ale nie tylko – jeżeli umieścimy je na specjalnej wysuwanej tacy, łatwiej będzie je wyjąć i przenieść z miejsca na miejsce – mówi Robert Kowalski, Kierownik działu Mebli Kuchennych IKEA Kraków.
Zobacz także: Ergonomiczna kuchnia
Wielkość pojemników dobrze jest dopasować do ilości produkowanych odpadów – kosze na odpady, których wyrzuca się najwięcej, powinny być największe i łatwo dostępne. Warto też odpowiednio opisać poszczególne pojemniki, na przykład poprzez umieszczenie na nich naklejek, tak żeby wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.
System sortowania śmieci w szufladzie. Fot. IKEA Kraków
Gdy mamy małą kuchnię
Ograniczona przestrzeń w kuchni wcale nie musi być przeszkodą w segregacji śmieci. Czyste i suche odpady są bezzapachowe, dlatego pojemniki i torby z posortowanymi elementami można przechowywać również w innym miejscu – korytarzu, pomieszczeniu gospodarczym, garażu i na balkonie.
Zobacz także: Sprzęty AGD do małego mieszkania
Podczas segregowania należy pamiętać o oddzieleniu od siebie elementów wykonanych z różnych materiałów i o zgniataniu plastikowych butelek. Nie możemy też zapominać o wydzieleniu miejsca na odpady niebezpieczne (np. baterie lub przeterminowane leki), które powinniśmy oddawać do specjalnych punktów zbiórki selektywnej.
System sortowania w pomieszczeniu gospodarczym. Fot. IKEA Kraków
– W IKEA Kraków znajduje się specjalna stacja segregacji, do której można wrzucić zużyte baterie, świetlówki i drobny sprzęt elektryczny i elektroniczny. Każdy może też przywieźć z domu posegregowane odpady i zostawić je w koszach „dzwonach” na parkingu przed sklepem. Znajduje się tam również pojemnik PCK na odzież. W przypadku zakupienia w naszym sklepie telewizora lub sprzętu AGD typu lodówka, zmywarka czy piekarnik, przyjmiemy stary sprzęt na zasadzie "1 za 1”, czyli np. lodówka za lodówkę – mówi Agata Czachórska koordynująca działania proekologiczne w IKEA Kraków.
Jak segregować śmieci?
Planując domowy system sortowania śmieci warto zapoznać się z informacjami na temat sposobu zarządzania odpadami, jaki obowiązuje w naszej gminie lub osiedlu. Dzięki temu dowiemy się, na ile frakcji powinniśmy sortować odpady oraz które śmieci mają trafiać do poszczególnych pojemników. Zgodnie z normami obowiązującymi w Krakowie w domach jednorodzinnych wszystkie odpady do selektywnej zbiórki należy wrzucić do żółtego worka, a odpady mieszane do niebieskiego kosza na śmieci. W zabudowie wielorodzinnej zostaną natomiast ustawione specjalne pojemniki: żółty – na papier, metal, tworzywa sztuczne i opakowania po sokach, mleku, itp., zielony – przeznaczony na szkło oraz pojemnik niebieski – na odpady zmieszane.
Źródło: IKEA Kraków
Zobacz także: Ustawa o gospodarowaniu odpadami komunalnymi – co się zmieni w Warszawie?
REKLAMA
REKLAMA