REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl

REKLAMA

REKLAMA

Tajine lub Tagine (arabski : طاجين) to tradycyjny, stożkowaty, gliniany garnek do gotowania wykorzystywany w tradycyjnej kuchni berberów z Afryki Północnej. Tajine to naczynie, które coraz częściej pojawia się także w polskiej kuchni. Nazwa Tajine poza garnkiem oznacza także rodzaj dania, które jest przygotowywane w tego rodzaju garnku.

Czym jest Tajine?

REKLAMA

REKLAMA

Tajine to tradycyjny, ceramiczny garnek wytwarzany wyłącznie z ciężkiej gliny. Tajine składa się z dwóch części: podstawy, która jest płaska i okrągła o niskich bokach oraz pokrywy w kształcie dużego stożka lub kopuły.

Pokrywa Tajine jest tak zaprojektowana, żeby podczas gotowania para wodna powracała skroplona do wnętrza garnka. W pokrywce znajduje się specjalny otwór (komin), przez który uchodzi para wodna powstająca podczas gotowania. Część pary podczas gotowania wraca do garnka przez co potrawa nie traci swoich wartościowych składników.

Zobacz także: Dekoracyjne drobiazgi do kuchni

REKLAMA

Różne rodzaje Tajine

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Możemy spotkać dwa rodzaje Tajine: ze zwykłym ceramicznym, matowym wykończeniem, lub też powlekany kolorowymi lub bezbarwnymi szkliwami. Każdy Tajine – szkliwiony i matowy, działają tak samo. W naszych europejskich domach najchętniej używany jest Tajine emaliowany przezroczystym szkliwem. Jest on bardziej odporny na zapachy kuchenne, niż Tajine ceramiczny – nieszkliwiony. Nieużywany nieszkliwiony Tajine szybciej chłonie zapachy kuchenne, niż szkliwiony. Ponadto, szkliwiony Tajine łatwiej się zmywa, a emaliowana powierzchnia zapobiega przywieraniu przygotowywanych w naczyniu potraw.

Tajine - maselniczka. Fot. Fotoprojekty.pl

Podczas przygotowywania potraw w Tajine cyrkulacja pary wodnej bogatej w minerały pochodząca z duszonych warzywach jest tak samo dobra w obu rodzajach Tajine’ów. Wykończenie naczynia nie ma wpływu na jakość przygotowywanych potraw.

Na rynku możemy spotkać także Tajine’y ozdobne, kolorowe, ręcznie malowane oraz nacinane – te są przeznaczone jedynie do serwowania potrawy wcześniej duszonej. Pięknie prezentują się na stole, kusząc gości niespodzianką.

Po ugotowaniu i zdjęciu pokrywy, potrawa może być podawana na stół w naczyniu.

Gotowanie w Tajine – czy można gotować w nim tylko na gazie?

Tajiny z gliny przeznaczone są głównie do gotowania na gazie, zawsze z użyciem metalowej płytki separującej podstawę naczynia od ognia (najlepszy jest najmniejszy i średni palnik) – w przeciwnym razie Tajine może pęknąć. W przypadku kuchni gazowej bądź vitroceramicznej – bezwzględnie należy użyć dobrej jakości dyfuzora temperatury (bez prześwitów) tak, by uniemożliwić bezpośredni kontakt źródła ciepła z naczyniem. Jeśli tego nie zrobimy – Tajine pęknie. Tajiny można także wstawić do piekarnika i zapiekać w nim potrawy w temperaturze wynoszącej nawet 200°C–250°C. Podczas gotowania Tajine musi być suchy od spodu w chwili stawiania go na rozgrzaną kuchenkę.

Tajine do pieca. Fot. Fotoprojekty.pl

Tajine nie nadaje się do gotowania na kuchni indukcyjnej. Nie ma tu zastosowania, ponieważ glina nie posiada żadnych właściwości magnetycznych.


Pierwsze użycie Tajine

Przed pierwszym użyciem glinianego Tajine, należy go wstępnie “zagruntować”. W tym celu należy wykonać kilka czynności które wzmocnią naczynie.

Krok 1

Należy zanurzyć Tajine wraz z pokrywką w wodzie o temperaturze pokojowej na czas min. 1–2 godzin. Zalecany czas namaczania naczynia to 12 godzin (cała noc).

Krok 2

Po wyjęciu Tajine z wody, należy wysuszyć powierzchnię naczynia (szczególnie wewnątrz, czystą ścierką lub papierowym ręcznikiem). Następnie, wewnętrzne ściany Tajine, a także wnętrze stożkowej pokrywki należy dokładnie nasmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia używając do tego celu czystej ścierki.

Krok 3

Następnie, wkładamy naczynie do nienagrzanego piekarnika i podgrzewamy go do temperatury 180ºC, w taki sposób by naczynie w piekarniku nagrzewało się bardzo powoli. Od momentu kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180ºC przez czas ok. 2 godzin należy przetrzymać naczynie w piekarniku, po czym wyłączyć piec. Naczynie wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu piekarnika (nie należy wcześniej otwierać drzwiczek) tak, by temperatura opadała bardzo powoli.

Tajin do do podawania Potraw. Fot. Fotoprojekty.pl

Tak zabezpieczony Tajine będzie bardzo odporny na gwałtowne zmiany temperatury co uniemożliwi łatwe pęknięcia wskutek jego podgrzewania podczas gotowania. Tajine, żeby nam długo służył, wymaga specjalnego traktowania – czyli osuszania i wentylowania. Tajine nie należy myć w zmywarkach.

Zastosowanie Tajine w kuchni

Tajine w kuchni marokańskiej poza naczyniem, to także powolny proces gotowania i duszenia potraw w niskich temperaturach. Powoduje to przenikanie się aromatami wszystkich, zmieszanych ze sobą składników – mięsa, warzyw i sosu, a także oliwy z oliwek.

Dzięki temu, iż Tajine posiada u góry niewielki uchwyt w kształcie walca lub naparstka, pokrywa w czasie duszenia może być podniesiona bez użycia rękawicy ochronnej. Umożliwia to kucharzowi kontrolowanie głównych składników bądź dodanie warzyw w odpowiednim momencie, wymieszanie zawartości lub dolanie wody do zachowania prawidłowego procesu duszenia.

Tajine - do konfitur, miodu i sosów... Fot. Fotoprojekty.pl

Marokańskie potrawy często łączą w sobie jagnięcinę lub kurczaka z innymi składnikami takimi jak oliwki, pigwy, jabłka, gruszki, morele, rodzynki, suszone śliwki, orzechy, świeże lub marynowane cytryny, miód oraz wszelakie zioła i przyprawy. Tradycyjne przyprawy, których powszechnie używa się do przyprawiania potraw przygotowywanych w Tajine to m.in. korzenny cynamon, szafran, imbir, kurkuma, kminek, papryka, pieprz, jak również słynne mieszanki przypraw Ras El Handout.

Zobacz także: Gadżety i dodatki kuchenne

TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
TAJINE. Fot. Fotoprojekty.pl
Fotoprojekty.pl
Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Nieruchomości
Najem mieszkań: jaki był kończący się rok na rynku - cieszą się wynajmujący, koszty liczą najemcy

W 2025 roku wynajem mieszkań w większości miast Polski drożał. Skoki cen nie były gwałtowne, a kilka miast zanotowało nawet obniżkę stawek. 80 zł za metr kwadratowy mieszkania za najem w Warszawie to był pik notowany tuż przed powrotem studentów na uczelnie. Na koniec roku stawki wróciły do poziomu 78 zł w stolicy, a także utrzymały się na poziomie 39 zł w najtańszej z zestawienia Częstochowie.

Z końcem roku gaśnie ochota na zakup mieszkania, a mimo to ceny na rynku rosną

Utrzymującym się wysokim cenom towarzyszy słabnący pod koniec roku popyt, który jak dotąd pozostaje w dużej mierze niewrażliwy na obniżki stóp procentowych wprowadzone przez RPP. A także na spadek oprocentowania kredytów hipotecznych.

SN: Zasiedzenia nie całej działki, ale udziału w niej jest możliwe. Bardzo trudne, ale możliwe

Zasiedzenie udziału w działce. Często jedyna możliwość sprzedaży działki albo postawienia na niej domu. Nie jest proste zasiedzenie cudzego udziału w nieruchomości. Nie prowadzą do tego czynności polegające na zwykłym dbaniu i doposażaniu działki (załatwienie kanalizacji, podpięcie prądu, wybudowanie szamba).

Co czeka rynek nieruchomości w 2026?

Jakie trendy będą kształtowały polski rynek mieszkaniowy w 2026 roku? W jakim kierunku będzie ewoluował sektor? Z jakimi wyzwaniami będzie mierzyć się branża? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

REKLAMA

Zmiany w prawie budowlanym i nieruchomościach w 2025 r. [Podsumowanie]

Co zmieniło się w 2025 r. w prawie budowlanym i nieruchomościach? Czy można ocenić je pozytywnie? Przedstawiamy komentarz Marcina Nosińskiego, eksperta BCC ds. prawa budowlanego i nieruchomości, przewodniczącego Komisji Budownictwa BCC.

Gotowe do odbioru. Gdzie są nowe mieszkania i jakie mają ceny?

Jakie mieszkania kupimy w osiedlach, których budowa już się zakończyła? Jaką mają powierzchnię? Ile musimy wydać za najtańsze, nowe lokale w największych miastach, do których od razu można odebrać klucze? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

Luksusowe apartamenty od 216 tys. euro i zero podatków. Oman - jeden z najbezpieczniejszych krajów na świecie - otwiera się na polskich inwestorów

Brak podatków, dożywotnia wiza rezydenta i możliwość kupna nieruchomości na kredyt. Oman otwiera drzwi dla polskich inwestorów. Ceny luksusowych apartamentów zaczynają się od 216 000 euro, a rynek charakteryzuje się stabilnością i najwyższym standardem obsługi.

„Druga młodość” pod hiszpańskim słońcem: dlaczego Polacy 60+ wybierają Hiszpanię jako miejsce zamieszkania?

Coraz więcej Polaków po 60. roku życia decyduje się na przeprowadzkę do Hiszpanii, łącząc dalszą aktywność zawodową z lepszą jakością życia. Costa del Sol przyciąga nie tylko klimatem, ale całą filozofią codzienności – bez stresu, z dostępem do morza i gór oraz w otoczeniu społeczności, która eliminuje poczucie samotności.

REKLAMA

Mieszkania do wzięcia od ręki? W ofercie deweloperów jest ich mnóstwo, pytanie czy warto?

W największych miastach aż o 72% wzrosła w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba mieszkań, które można kupić od deweloperów od ręki. Eksperci portalu RynekPierwotny.pl sprawdzili, jak wygląda oferta i czy zakup gotowego lokalu to dobry pomysł.

Opodatkowanie budowli po zmianach – to trzeba wiedzieć w 2026 r. przed wymiarem podatku [Webinar INFORAKADEMII]

Praktyczny webinar „Opodatkowanie budowli po zmianach – to trzeba wiedzieć w 2026 r. przed wymiarem podatku” poprowadzi Małgorzata Masłowska, prawniczka specjalizująca się w tematyce prawa podatkowego. Ekspertka wyjaśni m.in., jak dokonać kwalifikacji – budowla czy budynek, co z budowlami osób prywatnych oraz kiedy obiekt magazynowy jest budynkiem, a kiedy budowlą. Każdy z uczestników webinaru otrzyma imienny certyfikat oraz możliwość otrzymania retransmisji.

Zapisz się na newsletter
Szukasz mieszkania, budujesz dom, remontujesz? Chcesz wiedzieć jak pielęgnować ogród albo jak oszczędnie ogrzewać swoją nieruchomość? Zapisz się na nasz newsletter i zyskaj dostęp do praktycznych wskazówek oraz najnowszych ofert na rynku!
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA