Jak zaprojektować ogródek warzywny?
REKLAMA
REKLAMA
Dobór roślin do ogródka warzywnego
Popularnymi roślinami, które warto sadzić są: marchew, cebula, por, buraki, seler kapusta, sałata i dynia. Dobrze znoszą warunki klimatyczne panujące w naszym kraju i dają dorodne plony. Różnorodność odmian dostępnych w sklepach, daje nam duże pole do popisu w uprawie warzyw. Często są nie tylko wartościowym i smacznym dodatkiem do potraw, ale też ozdobą ogrodu.
REKLAMA
Istnieje wiele gatunków i odmian o ciekawej fakturze, kształcie, kolorze liści pędów i owoców. Należą do nich między innymi: sałata o trzech odcieniach czerwieni (Lactusa sativa ‘Sanguine’), seler naciowy o żółtawym zabarwieniu liści (Apium graveolens ‘Golden Spartan’), pomidor produkujący dużą ilość małych czerwonych owoców (Lycopersicon esculentum ‘Koralik’) oraz przeróżne odmiany dyń dające piękne kwiaty i ciekawie wyglądające owoce.
Przygotowanie gleby pod ogródek warzywny
Zanim przystąpimy do wysiania roślin, należy przygotować odpowiednio glebę. Powinna być ona żyzna, gdyż warzywa mają wysokie wymagania pokarmowe. Najlepiej, gdy ziemię przekopiemy z kompostem. Można też użyć obornika. Gdy nie posiadamy odpowiedniej ilości naturalnego nawozu, glebę zasilamy nawozami mineralnym.
Zobacz także: Jak stosować zioła i przyprawy?
Siew roślin
REKLAMA
Dla łatwiejszej pielęgnacji i porządku na naszym warzywniku, najlepiej siać nasiona w rzędach, co ok. 30 cm, do rowków o głębokości 1 cm. Pamiętajmy by rośliny o podobnych wymaganiach, znajdowały się na tym samym zagonie. I tak: por, seler pomidor, sałata, ogórek dynie i kapusty mają największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Druga grupę stanowi: marchew, buraki, cebule, rzodkiew oraz rośliny przyprawowe.
Najmniej wymagające są warzywa z grupy roślin motylkowych (groch, soczewica). W uprawie warzywnika ważne jest stosowanie płodozmianu. Metoda ta polega ona na corocznym, planowym zmianowaniem gatunków roślin na określonej powierzchni uprawy, tak by z gleby co sezon pobierane były inne składniki pokarmowe, potrzebne dla określonej grupy roślin. Kolejną ważną zasadą jest tzw. uprawa współrzędna. Polega na uprawie obok siebie roślin wpływających na siebie korzystnie. Marchew i cebula chronią się wzajemnie przed szkodnikami. Doskonale w sąsiedztwie cebuli czują się także buraki, pomidory i truskawki. Dla kapusty dobrym towarzystwem są buraki sałata i seler. Dynie warto sadzić z kukurydzą i fasolą.
Pielęgnacja ogródka warzywnego
Pielęgnacja polega głównie na zapewnieniu roślinom odpowiedniej przestrzeni do wzrostu. Dlatego też często należy wykonywać zabiegi polegające na pieleniu chwastów i przerywaniu zasiewów, aby zapewnić im dobry dostęp do światła i powietrza. W gorętsze dni nie zapominajmy o podlewaniu warzyw, gdyż jak wszystkie rośliny potrzebują do życia wody.
Zobacz także: Jak dbać o domowy ziołowy ogródek?
Czas zbioru poszczególnych warzyw
Z popularnych gatunków, których jadalnymi korzeniami możemy cieszyć się najwcześniej jest rzodkiewka (zbiór od wiosny). W czerwcu odpowiednia będzie rzepa i kalarepa. Od lata do jesieni zbierać można buraki, ziemniaki i marchew. Pietruszka i seler będą dojrzałe jesienią. Bardziej szczegółowe informacje można znaleźć na etykietach poszczególnych gatunków i odmian warzyw.
Ochrona warzyw
Istnieje wiele sposobów ochrony roślin, mniej lub bardziej ekologicznych. Jednak najlepszym naturalnym sposobem walki ze szkodnikami jest stosowanie płodozmianu, coroczna uprawa warzywnika w różnych miejscach w ogrodzie, oraz zestawianie warzyw w grupy oddziałujące pozytywnie na siebie, odstraszając niepożądanych intruzów..
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA