Jak genetycznie modyfikowana żywność (GMO) wpływa na nasze zdrowie?
REKLAMA
REKLAMA
Zwolennicy genetycznie modyfikowanej żywności (GMO) mówią, że produkcja GMO pozwoli produkować więcej żywności, przy użyciu mniejszej ilości chemikaliów. Będzie mieć to wpływ na czystsze środowisko, a także tańsze artykuły spożywcze. Czy na pewno?
REKLAMA
To, jaki wpływ ma GMO na zdrowie ludzi, tak naprawdę nikt nie wie. Modyfikowana genetycznie żywność (GMO) jest na rynku od roku 1994. Natomiast badania przeprowadzane na tego typu żywności trwają zbyt krótko, żeby można jednoznacznie stwierdzić, jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka. Do tej pory, większość z przeprowadzonych badań była robiona głównie na zwierzętach. W jednym z doświadczeń przeprowadzanych na pokoleniu chomików, które były karmione genetycznie modyfikowaną soją – trzecie pokolenie straciło zdolność wytwarzania potomstwa, stając się bezpłodne.
Zobacz także: Warzywa i owoce genetycznie modyfikowane (GMO) – przykłady
GMO i alergicy
REKLAMA
Jednym z zagrożeń, którym powinni martwić się alergicy jest to, że istnieje ryzyko przekazania genów roślin uczulających – do innych, które mogą pojawiać się w nieoczekiwanych miejscach (np. soi i cukrze). Profesor nauki o żywności i technologii z Uniwersytetu Nebraska-Lincoln – Richard Goodman, uważa, że firmy nasienne powinny uruchomić specjalne testy zapobiegające tego rodzaju zdarzeniom. Wstawianie nowych genów do materiału siewnego jest zawsze bardzo ryzykowne, ponieważ nie można przewidzieć przyszłych konsekwencji takich działań. W wyniku modyfikacji roślin mogą powstać np. nowe alergeny.
Pomimo wielu zagrożeń, żywność genetycznie modyfikowana (GMO) na świecie jest ciągle produkowana. W 2011 roku w USA zezwolono na sadzenie genetycznie zmodyfikowanych buraków (sacharoza) i lucerny (siano dla zwierząt).
Znakowanie żywności genetycznie modyfikowanej
Znakowanie żywności genetycznie modyfikowanej w UE jest obowiązkowe, żeby konsumenci mogli je odróżnić od zwykłych produktów spożywczych.
Wymóg etykietowania żywności genetycznie modyfikowanej skłania firmy nasienne do tego, by informować konsumentów o tym, że ich produkty są genetycznie modyfikowane i „bezpieczne” dla zdrowia. " Wiele krajów w tym w Chiny, Brazylia, a także duża cześć krajów europejskich, mają obowiązek znakowania, żywności genetycznie modyfikowanej (GMO).
Zobacz także: Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?
Czy są w Europie kraje, które całkowicie zakazały upraw GMO?
REKLAMA
Są w Europie kraje, które zakazały w różnych formach stosowania niektórych odmian roślin GMO. Rozwiązaniem, o które zabiega m.in. Polska jest przyznanie państwom członkowskim prawa do ograniczania lub zakazywania upraw GMO na ich terytoriach.
Polska w czasie prezydencji Unii Europejskiej podjęła inicjatywę przełamania impasu w unijnych rozmowach na temat GMO – jednak podziały w stanowiskach krajów członkowskich są nadal bardzo mocne i trudno przewidzieć kiedy i w jaki sposób może się zakończyć unijna debata na ten temat.
Więcej na:
http://www.minrol.gov.pl
http://www.oprah.com/health/Genetically-Modified-Foods-Affect-Health-and-Body # ixzz2LLAksbnI
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.