Pieczarki – uprawa
REKLAMA
REKLAMA
Pieczarki to grzyby kapeluszowe należące do klasy podstawczaków i rodziny bedłkowatych. Występuje dużo jadalnych i smacznych gatunków pieczarek, ale tylko nieliczne można uprawiać w warunkach sztucznych.
REKLAMA
Dlaczego warto jeść pieczarki?
Wartość odżywcza pieczarki jest wyższa niż wielu innych warzyw. Grzyb ten zawiera wysoką ilość białka, fosforu oraz witaminy B2.
Zobacz także: Cukinia – uprawa
Stanowisko
REKLAMA
Do uprawy pieczarki nie jest potrzebne światło. Pieczarki najlepiej rosną w ciemnych pomieszczeniach. Dobrym miejscem do uprawiania pieczarek są: piwnice, garaże, szopy, obory oraz szklarnie. Najlepiej pieczarki hodować w dobrze wietrzonej piwnicy, która zimą jest ogrzewana, a latem temperatura utrzymuje się pomiędzy 12 a 16˚C. W takich warunkach, pieczarkę można uprawiać przez cały rok.
Pieczarki można również uprawiać na wolnym powietrzu, lecz ryzyko niepowodzenia w uprawie jest dużo większe. Uprawiając pieczarki na zewnątrz należy chronić je przed zmiennymi warunki pogodowymi, poprzez umieszczenie ich w przykrytym dole. Najlepszym miejscem na takie wgłębienie jest zacieniona i osłonięta od wiatru część działki. Dół powinien mieć głębokość 40 cm, szerokość na dnie 1,3 m, przy powierzchni 1,7 m. Długość wykopu należy dopasować do wielkości naszej uprawy. Na brzegach dołu, z wykopanej ziemi, formuje się wał o wysokości 20–25 cm.
Pieczarki można również uprawiać na grzędach z naprzemiennymi warstwami ziemi, nawozu i znów warstwy ziemi. Wybór miejsca na grzędę powinniśmy dostosować do możliwości własnego ogrodu. Może to być zacienione miejsce pod drzewami, między fasolą tyczkową lub przy tyczkach z pomidorami.
Zobacz także: Kalafior w ogrodzie – uprawa
Podłoże z nawozu
REKLAMA
Jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z uprawą pieczarek, warto zagospodarować do ich uprawy około 5m2 żyznej ziemi. Najlepszym podłożem do uprawy pieczarek jest przefermentowany nawóz koński. Na grzędę o powierzchni 5 m2 potrzebna będzie około 1 tona nawozu końskiego. Ważne jest, aby konie, od których będzie pochodzić nawóz, były karmione suchą karmą i stały na ściółce ze słomy. Pod pieczarkami możemy stosować również kurzy nawóz lub inny. W tym przypadku należy pamiętać, aby dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
W przypadku braku nawozu końskiego, możemy stworzyć podłoże ze słomy oraz odpowiednich dodatków (na 100 kg suchej i pociętej słomy pszennej lub żytniej dajemy 0,3 m3 nawozu kurzego oraz 1–5 kg mocznika, 1–2 kg superfosfatu i około 3 kg nawozu wapniowego węglanowego).
Zobacz także: Cebula – uprawa
Wysiew
Przefermentowane, gotowe do użycia podłoże powinno być równomiernie brązowe. Słoma powinna mieć białoszary odcień, a także łagodny i przyjemny zapach. Po zgnieceniu takiego podłoża, powinno ono być lekko wilgotne – ale nie mokre.
Do wcześniej przygotowanego zagonu, na ziemi, na stelażach lub w skrzynkach i napełnieniu go podłożem, sadzimy grzybnię pieczarek. W przypadku grzybni nawozowej, należy ją wcześniej rozdrobnić do wielkości orzecha włoskiego i sadzić na głębokości 3–5 cm w rozstawie 20x20 cm.
Stosując grzybnię ziarnistą należy wysiać około 15 ziaren w jednym miejscu, ułożonej równomiernie na głębokości 3–5 cm. W tym przypadku, można to wykonać na etapie formowania zagonu. Jeden litr grzybni ziarnistej wystarcza na 1,5–2 m2 uprawianej powierzchni.
Zobacz także: Kapusta – uprawa
Po posadzeniu pieczarek temperatura powietrza powinna wynosić około 18–22 ˚C, przy temperaturze podłoża 23–24 ˚C. W pierwszej fazie wzrostu nie powinniśmy wietrzyć pomieszczenia.
Podlewanie
Wilgotność powietrza przy uprawie pieczarek, powinna wynosić 95%. Uzyskamy ją poprzez wielokrotne zwilżanie ziemi lub podłogi. Podłoże zwilżamy lekko tylko w razie konieczności.
Jeżeli do uprawy pieczarek używamy specjalnych szklarni, należy pamiętać, aby była ona cieniowana i wietrzona za pomocą wietrzników w dachu, nie bocznych. W przeciwnym razie stworzymy niekorzystny dla grzybów przeciąg.
Pielęgnacja
Po około 2–3 tygodniach od siewu, grzybnia przerasta 2/3 podłoża. To najlepszy moment, aby przykryć podłoże 4-centymetrową warstwą ziemi – piaszczystej o niskiej zawartości próchnicy. Do ziemi należy dodać rozłożonego torfu i nawozu wapniowego węglanowego. Dopiero po przykryciu podłoża należy przewietrzyć pomieszczenie i tym samym obniżyć temperaturę do około 16–18 ˚C.
Wszelkie wahania temperatury, powinny być ograniczone do minimum. Należy również kontrolować wilgotność powietrza i utrzymywać ją na bardzo wysokim poziomie.
Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?
Duszone pieczarki
Składniki:
500g pieczarek
łyżka masła
1/3 szklanki śmietany
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki i obieramy. Kapelusze kroimy w paski i wrzucamy do garnka. Dodajemy wody, która przykryje połowę pieczarek, łyżkę masła i sól. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie, a większość wody odparuje – około 1 godziny. Na koniec dodajemy śmietanę i pieprzu.
Zobacz także: Zdrowe rośliny w zdrowym ogrodzie
REKLAMA
REKLAMA