Dezynfekowanie domu po powodzi
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Bardzo groźne jest błoto i muł, który znajduje się w domu – składa się z zawartości podmytych szamb, oczyszczalni ścieków, cmentarzy i wszystkiego, co woda napotkała po drodze, dlatego zawiera dużo chorobotwórczych bakterii i musi być jak najszybciej usunięty. Wyczyścić i odkazić należy nie tylko zalane przez wody powodziowe powierzchnie i przedmioty, ale także te, które mogły być tylko zachlapane lub miały z nimi kontakt poprzez parę wodną.
Zobacz także: Jak zachować bezpieczeństwo w domu po powodzi?
Najgęstsze nieczystości ze ścian i podłóg należy sprzątnąć za pomocą ostrej szczotki lub szufli. Następnie trzeba je kilkakrotnie umyć odkażoną wodą z detergentem (płynem do czyszczenia, proszkiem do prania) – często już to obniży znacząco ilość bakterii do bezpiecznego poziomu. Po użyciu wodę najlepiej wylać do kanalizacji. Dla ułatwienia możemy wykorzystać myjkę ciśnieniową (od 280 zł), jeżeli potrzebujemy zasilania akumulatorowego lub opcji podgrzewania wody, trzeba się przygotować na większy wydatek. Wypożyczenie to koszt od 60 do 100 zł za dobę, plus kaucja ok. 400 zł.
Woda, której używamy do sprzątania czy prania musi być odkażona!
Wodę możemy odkazić poprzez:
• przegotowanie,
• użycie specjalnych preparatów lub pastylek.
Lokalna stacja sanepidu lub zakład wodociągowy powinny udzielić informacji o źródle bezpiecznej wody na zalanym terenie.
Zobacz także: Jak zabezpieczyć drewno przed wilgocią?
Bezpieczeństwo podczas dezynfekowania
REKLAMA
Ponieważ środki używane do dezynfekcji są dla człowieka trujące, musimy pamiętać o odpowiedniej ochronie skóry i dróg oddechowych:
• Pomieszczenia, w których dokonujemy dezynfekcji muszą być przez cały czas wietrzone.
• Usta i nos trzeba chronić za pomocą maski ochronnej.
• Należy używać ubrań ochronnych.
• Nie wolno przekraczać zalecanych przez producenta dawek środków dezynfekujących.
Aby uniknąć zatrucia podczas dezynfekowania:
• Nie należy łączyć różnych rodzajów środków dezynfekujących.
• Środków chlorowych nie wolno stosować z innymi preparatami.
• Należy cały czas wietrzyć dezynfekowane pomieszczenia.
• Nie należy stosować w pomieszczeniach mieszkalnych wapna chlorowanego ani lizolu, ograniczyć stosowanie podchlorynu sodowego.
Zobacz także: Zabezpieczanie drewna przed działaniem pleśni, grzybów i wilgoci. Poradnik
Dezynfekcja powierzchni i pomieszczeń przeznaczonych do przechowywania i przygotowywania żywności
Powinna być dokonywana za pomocą środków myjąco-dezynfekujących dostępnych w regularnej sprzedaży (nie ma potrzeby kupowania drogich, specjalistycznych środków). Dezynfekować – pozostawić preparat na czyszczonej powierzchni – należy minimalnie przez 15 minut, następnie trzeba go zmyć za pomocą wody pitnej.
Zobacz także: Hydroizolacja ścian fundamentowych w budynku
Dezynfekcja posadzek, ścian, stropów (w budynkach mieszkalnych, inwentarskich)
REKLAMA
Należy jej dokonywać w gumowych rękawicach i masce ochronnej. Pomieszczenie musi być przez cały czas wietrzone (w czasie nakładania, dezynfekowania i zmywania). Środek odkażający można nakładać pędzlem lub szczotką, nie poleca się natryskiwania ze względu na ryzyko zatrucia. Preparat musi pozostać na powierzchni przez 24 godziny, po czym zmywamy go ciepłą wodą. Ze względów bezpieczeństwa wyspecjalizowanej firmie lepiej powierzyć dezynfekowanie pomieszczeń o dużej powierzchni oraz tych o słabej wentylacji (np.: piwnic).
Środki odkażające:
• wapno chlorowane – przeznaczone do dezynfekcji powierzchni – stężenie 20%,
• wapno palone (roztwór 20%, tzw. mleko wapienne) – do dezynfekcji obór, piwnic, magazynów i pomieszczeń inwentarskich.
• 0,5% chloru, Presept – 0,168% chloru, Trichloror – 1,5%
• chloramina – stosowana do dezynfekcji powierzchni – stężenie 1–3%
• podchloryn sodu – używana do dezynfekcji powierzchni – stężenie 0,5% aktywnego chloru
• inne preparaty – zgodnie z informacją na etykiecie (np.: ACE – 13%, Chlorosan – 50%, Clorina – 1–3%, Clorox – 15%)
Zobacz także: Co zrobić, kiedy dom zostanie zalany przez powódź?
REKLAMA
REKLAMA