Zamrażarka skrzyniowa czy z szufladami? Którą wybrać
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy nadchodzi czas zbierania plonów z naszych ogródków i działek, zaczynamy zastanawiać się, gdzie i w jaki sposób najlepiej je przechować. Część zostanie zaprawiona, część trafi do zamrażarki. I tu pojawia się pytanie: Co lepsze, zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa?
Najlepsza zamrażarka, kiedy mamy mało miejsca
Jeśli dysponujemy niewielką przestrzenią użytkową, nie mamy własnego garażu lub nasza piwnica pęka już w szwach, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zamrażarka szufladowa. Powierzchnia przechowywania rozłożona jest w pionie, a pojemność przekraczająca nawet 300 litrów, niejednokrotnie dorównuje zamrażarkom skrzyniowym. Ponadto wszystko, co w niej umieścimy zawsze jest od razu widoczne i dostępne. Dobrym pomysłem jest grupowanie żywności w odpowiednie kategorie, na przykład: surowe mięso ekologiczne, półprodukty, warzywa itd., a także opisywanie szuflad, czyli podawanie informacji, co znajduje się akurat w środku. Minusem zamrażarki szufladowej jest to, że nie zmieścimy w niej pożywienia o większych gabarytach. Wszystko musimy najpierw poporcjować i odpowiednio zabezpieczyć.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Kiedy mamy dość miejsca
Osoby posiadające większą powierzchnię użytkową, taką jak garaż lub spora spiżarnia, mogą pozwolić sobie na zakup zamrażarki skrzyniowej. Pomieści ona znacznie więcej pożywienia, co jest szczególnie przydatne w przypadku dużych rodzin. Jak sama nazwa wskazuje, jedzenie wkładane jest do jednej komory, posiadającej czasem dodatkowe przegrody, które można w razie potrzeby usunąć. Mięso z ekologicznych gospodarstw jest coraz popularniejsze, jednakże zwykle można je kupić nieprzetworzone, co wiąże się często z problemem jego przechowania w takiej formie. Posiadanie dużej zamrażarki jest więc bardzo przydatne, gdy chcemy zamrozić na przykład całą półtuszę. Posiadając mniejsze porcje jedzenia, powinniśmy pamiętać o jednej rzeczy. Główną zasadą przechowywania pożywienia w zamrażarce skrzyniowej jest: świeże na spód, starsze na wierzch. Chodzi o to, by nowe produkty, które mają odleglejszą datę przydatności do spożycia zostawić na później, a w pierwszej kolejności spożytkować te, które leżą już jakiś czas. Jeśli będziemy regularnie dbać o porządek, na pewno z łatwością odnajdziemy wszystko, czego akurat będziemy potrzebować.
Zobacz też: Prawidłowe rozmieszczenie sprzętu AGD w kuchni, czyli trójkąt roboczy
Zarówno w przypadku zamrażarki szufladowej jak i skrzyniowej, warto pamiętać, by były one wyposażone w system No Frost, który zapobiega osadzaniu się pary wodnej na ściankach urządzenia i na jedzeniu. Jest to możliwe dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza w urządzeniu. Szukając zamrażarki, w sklepie internetowym redcoon.pl można zastosować specjalny filtr „No Frost”, który ułatwi nam wyszukiwanie modeli z tym konkretnym systemem.
Źródło: Redcoon
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.