Jak czyścić drewniane sztućce i naczynia kuchenne?
REKLAMA
Drewniane sztućce i naczynia kuchenne są niekiedy wygodniejsze, lżejsze i poręczniejsze, niż te wykonane z innych surowców. Dodatkowo, niektóre potrawy nie tolerują metalu, a jedynie drewno. Można zatem powiedzieć, że drewniane sztućce i naczynia kuchenne są elementem niezbędnym. Bo w której kuchni nie ma ani jednej drewnianej deski do krojenia lub drewnianej łyżki. Jak jednak dbać o drewniane przyrządy, aby służyły nam dłużej?
REKLAMA
Ochrona drewna przed tłuszczem i zapachem
REKLAMA
Drewno bardzo łatwo wchłania tłuszcz, zapach oraz brud. Dlatego tak ważne jest dokładne czyszczenie tych elementów wyposażenia kuchni. Chcąc zachować drewniane akcesoria w czystości, możemy zamoczyć je w zimnej wodzie. Należy o tym pamiętać za każdym razem, gdy chcemy z nich skorzystać.
Nie zawsze da się jednak uniknąć większych zabrudzeń. Niekiedy drewniane łyżki pokrywają brudne plamy, których w żaden sposób nie możemy wyszorować. Plamy z drewna możemy jednak usunąć. Wystarczy, że namoczymy drewniane sztućce lub inne przyrządy z drewna w roztworze z sody oczyszczonej.
Zanim umyjesz drewniane sztućce i naczynia kuchenne…
… warto jest wcześniej przetrzeć cytryną. Dzięki temu łatwiej będziemy mogli je doczyścić, a co więcej, pozbędziemy się niechcianego zapachu, którym nasiąknęły.
Do czyszczenia możemy również używać wody z solą, a jeżeli posiadamy akcesoria z drewna egzotycznego – po umyciu warto natrzeć je olejem. Drewno zostanie wówczas dobrze zakonserwowane i posłuży nam na dłużej.
Ładny kolor drewna
Chcąc odzyskać ładny kolor drewna naszych przyrządów kuchennych, możemy na noc włożyć je do wody z dodatkiem octu.
Warto również pamiętać, że żadne drewniane sztućce i naczynia kuchenne nie są wieczne. Czas i częste mycie nie są dla nich bynajmniej łaskawe. Dlatego, gdy są już bardzo zniszczone, a żadne próby przywrócenia im dawnego koloru, nie przyniosły rezultatu – należy je wymienić na nowe. Dłuższe korzystanie ze zniszczonych drewnianych akcesoriów może w rezultacie przynieść więcej szkód, niż korzyści. Pękające drewno może przedostać się do żywności, albo gromadzić brud i bakterie. Nie powinniśmy więc mieć jakichkolwiek oporów przed zastąpieniem ich innymi.
REKLAMA
REKLAMA