Naczynia z powłoką ceramiczną: co trzeba wiedzieć?

REKLAMA
REKLAMA
Na powłoce ceramicznej można smażyć bez tłuszczu – takie błędne przekonanie może doprowadzić do szybkiego uszkodzenia powłoki. Tłuszcz jest konieczny podczas każdego smażenia, nie pozwala bowiem rozgrzać patelni do temperatury powyżej 450oC. Smażąc bez tłuszczu przegrzewamy patelnię, co w konsekwencji prowadzi do utraty właściwości powłoki.
REKLAMA
Powłoki ceramiczne zazwyczaj cechują się wysokim przewodnictwem ciepła, dlatego używajmy średniego lub niskiego poziomu nagrzewania naczynia na kuchence. Powłoka dłużej zachowa swoje właściwości jeżeli nie będziemy doprowadzać do jej niepotrzebnego przegrzania.
Zobacz także: Tajine – garnek z kominem
Po każdym użyciu, naczynie trzeba dokładnie umyć i wytrzeć. Na niewycieranym naczyniu osadza się stopniowo cienka warstwa kamienia z wody i powłoka ceramiczna traci swoje nieprzywierające właściwości.
REKLAMA
Nie można używać naczyń z powłoką ceramiczną do przechowywania żywności, szczególnie tych z wysoką zawartością soli. Niewskazane jest także usuwanie zabrudzeń z naczynia przy pomocy soli rozcieńczonej w wodzie. Doprowadzi to do szybkiego uszkodzenia powłoki ceramicznej.
Jeżeli chcemy cieszyć się przez długi czas właściwościami powłoki ceramicznej musimy o nią dbać. Smażenie przy użyciu tłuszczu, nieprzegrzewanie patelni, wycieranie suchym ręcznikiem po każdym umyciu – wydłuży żywotność naczynia kuchennego.
Fot. Neoflam
Zobacz także: Oryginalne akcesoria do kuchni - cukiernice
REKLAMA
REKLAMA