Pachnąca choinka – przygotowanie krok po kroku
REKLAMA
REKLAMA
Do stworzenia pachnącej choinki będą nam potrzebne:
REKLAMA
– cztery talerze różnej wielkości, trzy filiżanki lub inne nieduże naczynia
– drobne owoce gałązkowe, czerwone i zielone
– gałązki roślin zimozielonych, czyli takich, których liście są zielone przez cały rok
– małe czerwone jabłka
– mech
– pianka florystyczna
Zobacz także: Anioły z papieru: krok po kroku
Przygotowanie pachnącej choinki jest naprawdę proste. Zaczynamy od największego talerza, układamy na nim płaską warstwę nasączonej wodą pianki florystycznej. Następnie piankę obkładamy dookoła mchem, nie wkładamy go do środka.
Na warstwie wyłożonej mchem ustawiamy drugi talerz. Na środku talerza stawiamy filiżankę, a wokół niej układamy drobne czerwone jabłka.
Na tak przygotowanej warstwie stawiamy trzeci talerz i na nim filiżankę ustawioną dnem do góry. Teraz wokół niej rozkładamy małe owoce gałązkowe, najlepiej zielone.
W ten sposób dochodzimy do ostatniego etapu, na filiżance ustawiamy najmniejszy talerzyk. Na nim układamy czerwone drobne owoce, np. owoce głogu. Środek talerzyka pozostawiamy pusty, ponieważ w tym miejscu ma znaleźć się kubek, który wypełniamy bukiecikiem zimozielonych roślin.
I w ten oto prosty sposób stworzyliśmy pachnącą choinkę.
Tekst opracowany na podstawie książki Joanny Góźdź, Inspiracje na Boże Narodzenie
Zobacz także: Śnieżne bombki: krok po kroku
REKLAMA
REKLAMA