Jak optymalnie wykorzystać kuchenne schowki?
REKLAMA
REKLAMA
Przestrzeń kuchenna powinna być jak najbardziej funkcjonalna. Dobrze zaaranżowane wnętrze pomoże ułatwić domownikom przygotowanie posiłków. W kuchni zazwyczaj trzymamy wiele przedmiotów codziennego użytku. Garnki, zastawy, talerze czy duże ilości pokrywek są często nieforemne. Pojawia się w związku z tym problem z przechowaniem tego wszystkiego. Szczególnie jeśli kuchnia jest mała, a ilość szuflad niezadowalająca. Najlepszym rozwiązaniem dla takiego wnętrza jest zaprojektowanie miejsca na schowki. Nie wszystko musi być widoczne! Przede wszystkim powinniśmy wykorzystać najdłuższą ścianę w kuchni i zabudować ją stojącymi i wiszącymi szafkami. Zmieszczą się tam wszystkie naczynia, sprzęt AGD, czy materiały potrzebne do przykrycia stołu.
REKLAMA
Zobacz także: Jak urządzić kuchnię w bloku?
Półki typu cargo
Często zmuszeni jesteśmy znaleźć w kuchni miejsce na przechowanie żywności. Na małej przestrzeni ciężko będzie zorganizować nam praktyczną kuchnię z pojemną spiżarnią. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku będą półki typu cargo. Są to wysuwane szuflady, montowane w segmencie. Mają układ koszykowy, przez co widać z ich boku wszystko, co znajduje się wewnątrz szuflady. Są niezwykle pakowne. Zmieścimy tam przetwory, mąkę, owoce i całą żywność, której nie musimy przechowywać w lodówce. Dodatkowym plusem półek cargo jest ich mechanizm zamknięcia. Wystarczy lekko pchnąć szufladę, żeby sama się domknęła.
Zobacz także: Pomysł na małą kuchnię
Reling nad blatem
Chcąc rozładować stosy garnków, zamontujmy nad blatem roboczym reling! Jest to uchwyt instalowany najczęściej, jako długa pozioma rurka. Pozwala nam zawiesić wiele przedmiotów. Można do niego doczepiać specjalne stelaże, które przystosowane są do trzymania pokrywek od garnków, czy pojemniczków z przyprawami.
REKLAMA
REKLAMA