Jak wybrać płytki na blat kuchenny?

REKLAMA
REKLAMA
Blat kuchenny powinien być przede wszystkim wygodny. Dlatego też należy pamiętać, aby miał przynajmniej 60 cm szerokości. Warto jednak w miarę możliwości wybrać jeszcze szerszy! Gotując w domu spędzamy często przy nim wiele czasu, a więc w trosce o nasz komfort i zdrowie kręgosłupa pamiętać musimy, aby zamontować go na odpowiedniej wysokości. Standardowo jest to odległość od 89 do 91 cm od podłogi. Warto jednak dopasować ten wymiar do wzrostu osoby, która w kuchni przebywa najczęściej. Zwłaszcza, jeśli jest wyjątkowo wysoka bądź niska.
REKLAMA
Zobacz także: Jak dbać o AGD, by było przyjazne alergikom?
Co wybrać?
Warto wiedzieć, że płytki, które układamy na ścianach nie sprawdzą się na kuchennym blacie. Glazura bowiem charakteryzuje się niską odpornością na uderzenia. Warto więc wybrać takie płytki, którym niestraszna będzie ani wysoka temperatura, ani działanie środków czyszczących. W tym celu najlepiej sprawdzą się stosowane na podłogach terakoty oraz gresy. Wybierając podkład pod blat powinniśmy natomiast wybrać materiał, charakteryzujący się dużą odpornością na wilgoć taki, jak wodoodporna wiórowa płyta.
Zobacz także: Aranżacja kuchni w drewnie i w szarościach
Ile to kosztuje?
REKLAMA
Ceny płytek w sklepach są bardzo różne. Zależą one zarówno od ich koloru, wytrzymałości, jak i wymiarów. Płytki o intensywniejszych kolorach będą droższe, ponieważ do ich produkcji zużywa się większą ilość barwnika. Więcej zapłacimy także za gres lub terakotę o niestandardowych wymiarach – zarówno w przypadku drobnej mozaiki, jak i dużych płyt.
Gres to materiał nie tylko atrakcyjny wizualnie i dający wiele możliwości aranżacyjnych, ale także solidny i bardzo trwały. Dzięki jego właściwościom będziemy mogli cieszyć się naszym blatem przez wiele lat.
REKLAMA
REKLAMA