Radzimy jaki okap najlepiej sprawdzi się w kuchni?
REKLAMA
REKLAMA
Na obiad bigos czy rybka?
Dobry okap sprawi, że zapachu potraw nie wyczują ani sąsiedzi, ani goście w jadalni, dopóki półmiski nie wjadą na stół. Okapy mogą działać jako pochłaniacze(obieg zamknięty) lub wyciągi (obieg otwarty). Pierwsze filtrują powietrze, oddając czyste. Drugie również filtrują, ale ich podstawową rolą jest wydmuchiwanie zapachów na zewnątrz.
REKLAMA
Co wybrać?
Jak zwykle, to zależy od potrzeb i możliwości technicznych. Wyciąg podłącza się do kanału wentylacyjnego, ale nie można tego zrobić w domu wielorodzinnym, gdzie są kanały zbiorcze. Bardzo ważne, żeby w tym temacie iść za radą specjalisty, gdyż nieprawidłowo zamontowany wyciąg mógłby zakłócić cyrkulację powietrza.
Zobacz także: Eklektyzm – jak uniknąć kiczu?
Jaka moc?
Silniki w okapach mogą mieć różną moc. Im moc większa, tym urządzenie wydajniejsze. Ta zasada dotyczy wyciągów. Pochłaniaczom wystarczy niewielka moc, potrzebna wyłącznie w celu zassania powietrza i wtłoczenia go do filtrów.
Zobacz także: Radzimy jak wykorzystać grzejnik jako designerski gadżet?
Obliczamy potrzebną wydajność
Najlepiej kiedy okap w ciągu godziny zapewnia dziesięciokrotną wymianę powietrza w kuchni. Potrzebną wydajność można łatwo obliczyć – mnożąc powierzchnię kuchni przez jej wysokość i jeszcze razy 10.
REKLAMA
REKLAMA