Jak funkcjonalnie urządzić małą kuchnię?

REKLAMA
REKLAMA
Sprzęty kuchenne najlepiej ustawić w kolejności używania. To znaczy: najbliżej wejścia lodówka oraz szafki na żywność, dalej zlewozmywak i wreszcie kuchenka, piekarnik i mikrofalówka. Należy też pamiętać o dużym blacie roboczym i kilku mniejszych - blatach pomocniczych.
REKLAMA
Zobacz także: Jak mądrze i stylowo urządzić wyspę kuchenną?
Najwygodniej pracować w pozycji wyprostowanej, z łokciami zgiętymi pod kątem 45 stopni. Warto wziąć to pod uwagę przy ustalaniu wysokości blatów roboczych. najlepiej przeprowadzić pomiary z udziałem osoby, która najwięcej czasu spędza przygotowując posiłki. To ważne, gdyż przygotowanie posiłków, łącznie z posprzątaniem po pracy zajmuje około trzech godzin dziennie.
Szafki wieszamy na wysokości około 50 – 60 cm od blatu roboczego. Okap powinien wisieć wyżej – ok.70 -90 cm.
Zobacz także: Jak odświeżyć aranżację kuchni?
Stół powinien stać co najmniej 120 cm od ciągu roboczego i minimum 60 cm od ściany, by zapewnić niezbędną przestrzeń i bezpieczeństwo.
REKLAMA
Pamiętajmy o tym, by w kuchni było jak najwięcej światła, szczególnie tego naturalnego. Miejsce przygotowywania posiłków oświetlamy lampkami zamontowanymi pod szafkami . Jako górne oświetlenie najlepiej sprawdzają się lamy punktowe, zainstalowane w podwieszanym suficie - równomiernie oświetlą całe pomieszczenie. Dobrze jest również nie zasłaniać okien firankami – lepiej skorzystać np. z rolet.
Ogólna zasada – rzeczy, które są w codziennym użyciu powinny być dostępne bez konieczności przyjmowania niewygodnej pozycji. Planując więc rozstawienie szafek kuchennych, warto zadbać o to, by stworzyć sobie miejsce do przechowywania kawy czy herbaty blisko kuchenki, czy czajnika elektrycznego.
REKLAMA
REKLAMA