Czy wiesz jak stworzyć własny miniwarzywnik?
REKLAMA
REKLAMA
Przekop glebę na podwójną głębokość siewu nasion. Ziemię wzbogać dojrzałym kompostem i suchym nawozem krowim. Spulchnij ją kultywatorem i opryskaj grządkę wywarem ze skrzypu polnego (proporcje składników: 1 kg świeżego lub 150 g suchego ziela/10 l wody) – zapobiega chorobom grzybowym przenoszącym się za pośrednictwem gleby.
REKLAMA
REKLAMA
Zaplanuj uprawę współrzędną – rośliny będą się wzajemnie wzmacniały. Warzywa o krótkim okresie uprawy (zmiana co 3 miesiące) - sałata, marchew, rzepa, kalarepa są gotowe do zbioru w okresie do trzech miesięcy. Jarzyny o średnim okresie uprawy wchodzą na ich miejsce w końcu czerwca np. buraki po kalafiorach, fasola po boćwinie. Warzywa o długim okresie uprawy (cały sezon) to groszek, fasola, ogórek, pomidor. Przed ich uprawą możesz wysiać rzodkiewkę, a miedzy rzędami zioła.
Po zbiorach zaopatrz glebę w składniki pokarmowe – zastosuj szybko działający, pełnoskładnikowy nawóz organiczno-mineralny. Zmieszaj go z wierzchnią warstwą gleby za pomocą spulchniacza i opryskaj grządkę wywarem ze skrzypu polnego.
Możesz podnieść walory zdrowotne i smakowe warzyw opryskując je preparatami ziołowymi. Aby zapobiegać szkodnikom ssącym (np. mszyce) wysiej wokół warzywnika pas niskich nasturcji lub ogórecznika.
Między rzędami warzyw możesz wysiać różne zioła – bazylię, koper, majeranek, miętę, szałwię, rozmaryn. Podniosą walory smakowe potraw w Twojej kuchni.
Ciekawostka – niektóre zioła poprawiają smak warzyw np. mięta pieprzowa polepszy smak buraków, koper poprawi aromat grochu, cebuli i buraków, a cząber ulepszy smak fenkułu i sałaty.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.