Czy wiesz jak grillować na otwartym ogniu?
REKLAMA
REKLAMA
Jeżeli posiadasz grill węglowy, rozłóż węgiel równomiernie wychodząc kilka centymetrów poza powierzchnie rusztu.
REKLAMA
Ustaw rusz na wysokości 10-15 cm powyżej ognia.
Z doświadczenia wiem, ze lepiej piec nad średnim ogniem, ponieważ łatwiej jest wtedy kontrolować proces pieczenia. Unikniesz wtedy sytuacji, kiedy skórka kiełbasek lub mięsa jest mocno brązowa, podczas gdy w środku są one jeszcze surowe.
Koniecznie zadbaj o odpowiednia temperaturę w grillu. Przykładowo, przyrządzanie steków o grubości 3,5-5 cm można zacząć od opieczenia ich nad intensywnym ogniem, a następnie po ok. 10 minutach, dopiec je nad mniejszym płomieniem, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i krwisty albo średnio wypieczony środek.
Mięso drobiowe i wieprzowinę radzę przyrządzać na średnim ogniu, żeby środek mógł się dobrze upiec. Warto wtedy użyć pokrywy do grilla - mięso uzyska łady aromat dymu, zwłaszcza jeśli dodajesz do paleniska drewna.
Kotlety wieprzowe lepiej piec pod przykryciem – wypiekają się wtedy bardziej równomiernie i lepiej zachowują soczystość.
Jeżeli jednak jedzenie zbyt szybko się rumieni, otwórz pokrywę albo zamknij górne otwory wentylacyjne.
Polecam grill typu kominek, ponieważ dłużej trzyma ciepło i nie rozwiewa dymu, a rożen można umieszczać na różnych wysokościach.
Techniką bezpośrednią grilluje się filety z kurczaka, polędwiczki wołowe, kotlety wieprzowe i jagnięce, ryby, owoce morza, hot dogi i hamburgery.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.